Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης οι συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

127

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται η σημερινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και της πολυάριθμης τουρκικής κουστωδίας στα Κατεχόμενα.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου που συμπίπτει χρονικά με την επέτειο  της πρώτης εισβολής στην Κύπρο το 1974 δεν περνά απαρατήρητη από την ελληνική Κυβέρνηση που παρακολουθεί διαρκώς τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, οι οποίες το τελευταίο διάστημα κορυφώνονται και προκαλούν ανησυχία.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού  πιθανές παρενέργειες από την ερντογανική απόβαση στην Κύπρο και να απαντήσουν δυναμικά εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και τη διάθεση της ηγεσίας της γείτονος να διατηρήσει υψηλούς τόνους ως μέσο εξισορρόπησης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό, αλλά και της ανικανότητας των τοπικών αρχών να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας.

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» δήλωσε πρόσφατα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε  ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν ο κ. Ερντογάν  προέβη σε υποσχέσεις στις αρχές του καλοκαιριού  για τη διατήρηση χαμηλών τόνων με την Ελλάδα, εντούτοις αυτό δεν ίσχυε με την περίπτωση της Κύπρου, επιδιώκοντας μ αυτό τον τρόπο να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο ευρύτερος χώρος είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα του και ότι η Κύπρος βρίσκεται διαρκώς στο κέντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η επιθετικότητα έρχεται να θυμίσει πως ανεξάρτητα από τους διπλωματικούς τακτικισμούς η ακραία ρητορική της Άγκυρας  συνεχίζεται και το ενδεχόμενο νέας έντασης είναι ορατό.

Αυτό σημαίνει πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση και χαράσσει τα επόμενα βήματα στις διμερές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αδιαλλαξία της απέναντι όχθης αλλά και πάνω από όλα την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.