Στοιχεία-σοκ: Κάηκε έκταση πρασίνου ίση με τη Σκόπελο ή με τη Σαλαμίνα

130
Κάηκε έκταση πρασίνου ίση με τη Σκόπελο ή με τη Σαλαμίνα

Μία τεράστια έκταση πρασίνου ίση με το νησί της Σαλαμίνας ή τη Σκόπελο έχασε η χώρα από την αρχή του έτους έως σήμερα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρις τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στη χώρα μας κάηκαν τουλάχιστον 96.100 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 14.400 ήταν κωνοφόρα δάση, σύμφωνα με "Τα Νέα".

Τα στοιχεία που συνέλεξε το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης φυσικών καταστροφών Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατά τη διάρκεια αυτού του εννεαμήνου είναι σοκαριστικά:

Οι νομοί Εύβοιας και Βοιωτίας ήταν οι περιοχές όπου οι φωτιές είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης.

Η Εύβοια φέτος κάηκε πέντε φορές χάνοντας 12.570 στρέμματα δάσους ενώ στον νομό Βοιωτίας εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες φωτιές κάνοντας στάχτη 10.000 στρέμματα. Στη Ζάκυνθο είχαμε αναλογικά τις περισσότερες καμένες εκτάσεις.

Η πλειονότητα των καμένων δασικών εκτάσεων περιελάμβανε ποώδη, θαμνώδη και μεταβατική δασώδη βλάστηση ενώ το 15% ήταν δάση κωνοφόρων.

Στο πύρινο μέτωπο της Ελαφονήσου έγιναν στάχτη περίπου 5.100 στρέμματα περιοχής Natura, επηρεάζοντας σπάνιους φυτικούς και ζωτικούς οργανισμούς όπως αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και στην ενδοχώρα του νησιού, ενώ σημαντικό τμήμα των καμένων εκτάσεων στην Εύβοια και τη Ζάκυνθο έχει πληγεί στο παρελθόν άλλες τρεις φορές από πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναγέννηση της εκεί φύσης.