Στόλτενμπεργκ (ΓΓ ΝΑΤΟ): «Πρέπει να βελτιώσουμε την άμυνα εναντίον μιας πιο επιθετικής Ρωσίας»

125

Στην ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η ευρωατλαντική συμμαχία θα πρέπει να δράσει μετά τις όλο και πιο επιθετικές και απρόβλεπτες ενέργειες της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι αναμένει από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες κρατών μελών του ΝΑΤΟ να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι, δεδομένου του ότι η Ρωσία θα μπορο΄θυσε σταδιακά να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα πυρηνικά όπλα , ασκήσεις και νέες στρατιωτικές δυνατότητες.

«Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ και οι συνάδελφοί της θα κληθούν να πάρον νέες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και αποφασιστικότητα» ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση με νέα πυρηνικά όπλα, κυβερνοεπιθέσεις και συγκαλυμμένη δράση, όπως για παράδειγμα η επίθεση κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ.

«Η Ρωσία γίνει όλο και πιο απρόβλεπτη και επιθετική» διαπίστωσε. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς. Είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε όταν ένας σύμμαχος επιτίθεται στρατιωτικά. Θέλουμε αξιόπιστη αποτροπή, δεν θέλουμε πόλεμο. Ο στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση» τόνισε.