Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (Photos)

519
Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Το ζήτημα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η εν λόγω συμφωνία προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος σε μια δύσκολη περιοχή. «Η θέση μας είναι γνωστή» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα και η ανάκαμψή της είναι μια τεράστια επιτυχία».

4999901

Ιδιαιτέρα θερμό ήταν το κλίμα στην υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κυριάρχησε το θέμα του Ιράν και του χτυπήματος που προκάλεσε τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά υποστηρίζοντας πως σκοτώνοντάς τον «σώσαμε ζωές» αφού όπως είπε ο Σουλεϊμανί δεν βρισκόταν εκεί για διακοπές μαζί με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

4999900

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες έθεσε το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη τονίζοντας πως προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με τον Ντόναλντ Ντράμπ να δηλώνει ότι η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή, παραπέμποντας εμμέσως στις αναφορές του State Department το οποίο έχει καταδικάσεις τις τουρκικές ενέργειες.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας πως «μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο», εκφράζοντας και το ενδιαφέρον της χώρας μας για τα αεροσκάφη τύπου F-35. Θέμα που θα συζητηθεί και στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

4999902

Επίσης, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία και την ανάκαμψη που εμφανίζει καθώς και στα μέτρα για τη στήριξη του επιχειρείν όπως η μείωση των φόρων.

«Ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» ανέφερε και απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

mk20

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά», για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εκπληκτικές και πρόσθεσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

4999931__1_

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον Πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. 

4999919

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

22097699

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της είναι μια τεράστια επιτυχία», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη.

Στην αντιφώνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο.

22097703

Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτήρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

4999901

«Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν».

Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά». «Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί.

4999903

22097711

Η άφιξη του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Τους υποδέχθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγος του Μελάνια.

tr0

tr1

4999915

IMAG1021

22097714

4999922

4999932