Στουρνάρας: «Αν συνεχίσει η Kυβέρνηση όπως ξεκίνησε ο λογαριασμός βγαίνει»

290
Στουρνάρας: Τραγικά τα λάθη των συκοφαντών μου

Την πεποίθηση του ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα και θα καταφέρει να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αν συνεχίσει όπως έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση τότε ο λογαριασμός βγαίνει», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν, όπως και το διαθέσιμο εισόδημα και η ανάπτυξη του 2020 τοποθετείται περί το 2,4%-2,5%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 εφάρμοσε πιο συνετή πολιτική την οποία επέτεινε η υφιστάμενη κυβέρνηση, ενώ για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, πριν που ήμουν υπουργός Οικονομικών και μετά διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και έτσι δεν είχαμε τις σχέσεις που θα έπρεπε».

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβήθηκε ότι το καλοκαίρι του 2015 θα φύγουμε από το ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες της ΤτΕ ήταν ότι προετοιμαζόταν κάποιο σχέδιο μετάβασης σε νέο νόμισμα. Για τη στροφή του κ. Τσίπρα εκτίμησε ότι έλαβε χώρα γιατί π πρώην πρωθυπουργός συνειδητοποίησε την πραγματικότητα.

Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής», ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι αποτελεί μία δοκιμασμένη λύση λόγω της εμπειρίας από την Ιταλία και καλύπτει περίπου τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 75 δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσθεσε έχει προτείνει το δικό της σχέδιο το οποίο θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι μόλις ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του «Ηρακλή».

«Το σχέδιο της Τράπεζα της Ελλάδος είχε μπει στο συρτάρι από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ακόμα, χαρακτήρισε τα «κόκκινα» δάνεια ως τη μεγαλύτερη κληρονομιά της κρίσης, μεγαλύτερη ίσως ακόμα και από το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν προήλθε από τις τράπεζες καθώς οι ισολογισμοί τους δεν ξεπέρασαν το 1%-1,5% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες έφτανε έως και το 7%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τη φημολογία για συγχωνεύσεις τραπεζών λέγοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι είναι μόνο τέσσερα οι συστημικές τράπεζες.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία» τη σκευωρία Novartis, λέγοντας ότι φάνηκε από τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο ότι δεν ήξεραν τι έκαναν.

«Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.