Στουρνάρας: «Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις δικαστικές αποφάσεις»

133
Μήνυμα Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία

Το καμπανάκι του κινδύνου για εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας λόγω της εφαρμογής αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.

Ακόμη, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, οι οποίες, όπως είπε, «σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς τις άτυπες μορφές απασχόλησης».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2018, δηλαδή με ρυθμό 1,8%.