Στουρνάρας: «Οι προοπτικές της οικονομίας πλέον είναι θετικές»

247
Ο Στουρνάρας προβλέπει ανάπτυξη 3%

«Η κρίση στην Ελλάδα ήταν κυρίως αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών μας στην οικονομική πολιτική, επιδεινώθηκε όμως με το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας σε εκείνους που ήταν υπέρ των Μνημονίων και σε εκείνους που τα πολέμησαν με πάθος».

Τα παραπάνω τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γκράβα "Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη: Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη".

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα ήταν «να αναδυθούν οι πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού, που χάιδευαν τα αυτιά των πολιτών και εμπόδισαν την απαραίτητη συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση μια ώρα γρηγορότερα. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν να παραμείνουμε σε πρόγραμμα πολύ περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εμάς».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι μετά την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή των προηγούμενων ετών, οι προοπτικές είναι πλέον θετικές.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 από 1,5% το πρώτο εξάμηνο και κατά 1,9% συνολικά για το 2019, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουν επίσης βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικοί δείκτες, πράγμα που δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ακόμα ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η ανάκαμψη βεβαίως γίνεται με συγκρατημένους ρυθμούς εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας», επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξήγησε όμως ότι «ο δείκτης όμως του οικονομικού κλίματος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των τραπεζών εξομαλύνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σε ιστορικά ρεκόρ και η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Η Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου υιοθετεί μια πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων».

«Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επαναπαυθούμε στις πρόσφατες επιτυχίες μας και να μειώσουμε τις προσπάθειές μας, γιατί οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ακόμη πολλές», τόνισε πάντως ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος.

«Με δεδομένους τους δημογραφικούς περιορισμούς, η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, κυρίως των άμεσων ξένων επενδύσεων που βοηθούν την κάλυψη του επενδυτικού κενού χωρίς δανεισμό, είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγικότητας και το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», πρόσθεσε o Γιάννης Στουρνάρας.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Αναφερόμενος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα δάνεια»), αφού επισήμανε ότι ως ποσοστό του συνόλου των δανείων βρίσκονται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 40%, χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «ένα βρόχο που πνίγει το τραπεζικό μας σύστημα».

«Το σχέδιο "Ηρακλής" που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ».

Πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία».

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση της κρίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήρε την πολιτική και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, υποστήριξε ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μία μελλοντική κρίση, όταν και εάν αυτή έρθει.

Η εμβάθυνση μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.