Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από τη Δευτέρα - Τι θα γίνει με τα self test

161
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα, από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δια ζώσης τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ακόμα, θα λειτουργήσουν και τα λύκεια που είχαν ανοίξει και πριν το Πάσχα.

Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με υποχρεωτικά self tests κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα.

Τα self tests αναμένεται να είναι διαθέσιμα από σήμερα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις, έπειτα από περίπου τρεις μήνες για γυμνάσια, νηπιαγωγεία, δημοτικά, καθώς πριν από το Πάσχα είχαν ανοίξει μόνο τα λύκεια για δύο εβδομάδες αφού δόθηκε προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου που δίνουν εφέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται να είναι μόνιμη, ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αφού τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για γυμνάσια –λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επαναλειτουργία τους, καθώς η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις μάσκες, υγιεινή χεριών κ.λ.π. και όχι τα self tests για τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χειρισμό τους.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τα self test

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις για τη διάθεση των self test.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Μαΐου υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται από σήμερα έως το Σάββατο από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από τις 10 Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.