Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

249
Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Το μεσημέρι της Παρασκευής είχε προηγηθεί η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα των λυκείων και των Γυμνασίων την 1η Φεβρουαρίου.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

«Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα με τα εξής μέτρα:

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

οι σχολαστικοί καθαρισμοί

οι τακτικοί αερισμοί των χώρων

η χρήση αντισηπτικών

τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, χρήσης μουσικών οργάνων, εργαστηρίων πληροφορικής, κ.ά., οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα και οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα.

Σε ποιες περιοχές δεν θα ανοίξουν ακόμα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλε-εκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί (edu.testing.gov.gr), εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούνε πλέον να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», είπε η Νίκης Κεραμέως.

Οι μετακινήσεις φοιτητών

Αναφορικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως τρεις ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.