Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν Γιούνκερ-Τζόνσον

124

Τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το Brexit ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναρτώντας την επιστολή του με την οποία ενημερώνει σχετικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.

Με διαφορά ενός λεπτού τη συμφωνία των δύο πλευρών ανακοίνωσε και ο Μπόρις Τζόνσον καλώντας το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει το Σάββατο «προκειμένου να προχωρήσουμε και στις άλλες προτεραιότητές μας όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασί του περιβάλλοντος».

Σε μια πρώτη αντίδραση πάντως οι Ιρλανδοί του DUP επέμειναν στην αρνητική τους στάση απέναντι στη συμφωνία όσον αφορά ειδικά τις προτάσεις για την τελωνειακή ένωση και τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News στην Ιρλανδία το πρώτο σχόλιο απο το DUP μετά την ανακοίνωση Γιούνκερ-Τζόνσον ήταν «διαβάστε τη δήλωσή μας, δεν έχει αλλάξει».