Συγκαλείται η ολομέλεια των Εφετών για τη Novartis

244
Απόλυτο φιάσκο με τη Novartis

Στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσει αν θα οριστεί εφέτης ειδικός εφέτης - ανακριτής στην υπόθεση της Novartis. 

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκειμένου, όπως ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η έρευνα.

Αν η Ολομέλεια των Εφετών κάνει δεκτό το αίτημα για ορισμό ανακριτών από το εφετείο, τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς θα μείνει εκτός ερευνών και το σύνολο των δικογραφιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάσπαρτες θα σταλούν στο εφετείο, που θα αναλάβει και τις έρευνες για κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Με τον ορισμό εφέτη ανακριτή, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ελέγχεται ήδη πειθαρχικά και ποινικά για τους χειρισμούς της σχετικά με την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων, θα παραδώσει τις δικογραφίες που έχει ακόμα ανοικτές για δύο πολιτικούς, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αδωνι Γεωργιάδη, όπως και τις δικογραφίες για στελέχη της Novartis αλλά και για γιατρούς.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό εφέτη ειδικού -ανακριτή και αναπληρωτή, στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση – θα διαβιβαστεί το σύνολο των δικογραφιών σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της διαφθοράς,

-τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και

-Μία δικογραφία που εκκρεμεί μεταξύ εισαγγελέα πρωτοδικών - ανακρίτριας κατά της διαφθοράς.

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι τόσο η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, όσο και οι εισαγγελείς διαφθοράς υποχρεούνται, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο του Βασίλη Πλιώτα, με τον ορισμό εφέτη- ανακριτή, να διαβιβάσουν τις δικογραφίες που έχουν στο Εφετείο.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Στο στάδιο της ανάκρισης εκκρεμούν μέχρι τώρα δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και μετέπειτα κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και μία που αφορά διαφημιστές.

Στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν οι δικογραφίες για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο και πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς και εκείνες που περιλαμβάνουν πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Όσον αφορά στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.