Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Βηρυτού

102
Βηρυτός: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων κατοίκων της Βηρυτού που περιγράφουν την φονική και καταστροφική έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Έλληνες κάτοικοι της λιβανικής πρωτεύουσας περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό.

Το ωστικό κύμα των εκρήξεων ρήμαξε τα πάντα στο πέρασμά του, μαζί και εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ανάμεσα στα θύματα είναι και μια 60χρονη γυναίκα, σύζυγος Έλληνα πολίτη η οποία έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της όταν χτύπησε στο κεφάλι στην προσπάθειά της να προστατευθεί. 

Πέντε είναι συνολικά οι Έλληνες που τραυματίστηκαν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση των δυο κρίνεται σοβαρή.

Η Ερμίνα Χατζηχάννα από την Κύπρο και μόνιμη κάτοικος της Βηρυτού δοξάζει τον Θεό που στάθηκε τυχερή και άλλαξε το ραντεβού του οφθαλμίατρου του παιδιού της, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια είχε το ιατρείο του πολύ κοντά στο λιμάνι που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φονικές εκρήξεις.

«Ευχαριστώ τον Θεό και θα τον ευχαριστώ για πάντα, διότι άλλαξα το ραντεβού του οφθαλμίατρου του παιδιού μου, ο οποίος είχε το ιατρείο του πολύ κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού. Όταν έγιναν οι εκρήξεις, κάποια στιγμή ένιωσα σαν κάποιος να με ψηλώνει πάνω. Εκείνη τη στιγμή είδα ένα κόκκινο καπνό να ανεβαίνει στον ουρανό σαν λάβα. Νομίσαμε ότι είναι πόλεμος. Η κατάσταση είναι τραγική και τα νοσοκομεία γεμάτα από τραυματίες», λέει η Ερμίνα Χατζηχάννα.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της Άννας Αρμάου που έχασε το μάτι της ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, τη στιγμή των εκρήξεων. Το σπίτι της καταστράφηκε ενώ τα γυαλιά από τα τζάμια του σπιτιού της την τραυμάτισαν σε όλο της το σώμα, όπως η ίδια λέει.

«Ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα , όλα καταστράφηκαν. Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες του σπιτιού μου. Το αίμα έτρεχε στο πρόσωπό μου, με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν. Ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στο δρόμο και φοβισμένος. Έχασα το μάτι μου από την έκρηξη και έχω τραύματα στο σώμα μου από τα τζάμια που πετάχτηκαν πάνω μου. Το σπίτι έχει καταστραφεί γιατί ήταν πολύ κοντά στο λιμάνι».

«Η έκρηξη που ακούστηκε νομίζαμε ότι ήταν σεισμός. Την ώρα που ήμουν στο σπίτι μου ακούγεται και δεύτερη έκρηξη η οποία με εκτοξεύει μέτρα μακριά πάνω στα τζάμια του σπιτιού μου. Συντρίμμια παντού, οι τζαμαρίες έσπασαν, τα πράγματα διαλύθηκαν και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω το μέγεθος της καταστροφής. Υπήρχε σκόνη παντού, τα έβλεπα όλα θολά, έτρεμα ολόκληρη και ήμουν τραυματισμένη», λέει στο protothema.gr η κ. Δώρα κάτοικος Βηρυτού.