Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν υπογράφει διατάγματα ο Ιβάνοφ

35
Ιβάνοφ σε βουλευτές: Πείτε «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Μποϊκοτάζ» στα ψηφίσματα της Βουλής των Σκοπίων πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει το τελευταίο διάστημα τα προεδρικά διατάγματα των νόμων, στους οποίους αναφέρεται το νέο όνομα της χώρας.

Συνολικά, ο Ιβάνοφ δεν έχει υπογράψει 11 νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει εκ νέου τους νόμους που αρνείται να υπογράψει ο Ιβάνοφ και στη συνέχεια αυτοί θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς τη δική του υπογραφή.

Σημειώνεται ότι ο Σκοπιανός Πρόεδρος της χώρας, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου, δεν είχε υπογράψει προηγουμένως την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, οι οποίοι ωστόσο δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του Προέδρου της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο Ιβάνοφ αναφέρει ότι ως Πρόεδρος της χώρας έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και καθώς θεωρεί «αντισυνταγματική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αναγνωρίζει το νέο όνομα της χώρας, «Βόρεια Μακεδονία».