Συμφωνία τραπεζιτών - κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

85
Συμφωνία τραπεζιτών - κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κ.λπ.). Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με ανώτατο όριο τις 24.000.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Λιάκος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από τις τράπεζες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης και ο υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θοδωρής Καλαντώνης.