Συμφωνία τραπεζών - κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

63
Συμφωνία τραπεζιτών - κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη που ξεκίνησε στις 11 το πρωί στου Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, με διαρροές από την κυβέρνηση να αναφέρουν (για ακόμη φορά) ότι επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει δείξει ότι τίποτα  μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο ουδείς δύναται να καταγράψει με ακρίβεια τη συμφωνία.

Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι μετά τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν και τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι  πιθανό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να πάρει, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, το "πράσινο φως".

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο καθώς και ότι αυτά που συμφωνήθηκαν θα αντικαταστήσουν  από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραμείνει για ένα χρόνο, ωστόσο για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ασθενείς ανέργους, ΑΜΕΑ) επεκτείνεται στα πέντε, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο που προέβλεπε τρία χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης και κ. Απαλαγάκη.

Πάντως, εν αναμονή των σημείων της συμφωνίας υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το θέμα των εκκρεμών αποφάσεων του νόμου Κατσέλη ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, που ενδεχομένως πίεσε την κυβέρνηση, κατέγραψε ενστάσεις ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κακοπληρωτών.

Η συμφωνία προβλέπει ένα χρόνο προστασίας για όλους με το χρονικό αυτό διάστημα να φτάνει στα πέντε χρόνια για ανέργους και ανάπηρους. Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό ορίζεται έως 12.500 ευρώ για άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.