Συμμαχία Κυβέρνησης και παραγωγικών δυνάμεων για σχέδιο εξόδου από την κρίση

277

Μία πλατιά κοινωνική συμμαχία επιδιώκει η Κυβέρνηση προκειμένου μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και το επιστημονικό προσωπικό να συνδιαμορφώσει το νέο σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Τα 72 δις που έχει στη διάθεση της η χώρα για να δώσει μια ολιστική απάντηση στην ύφεση και στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει η Ελλάδα την απαραίτητη φυγή προς τα εμπρός και να αγγίξει τους δείκτες κανονικότητας πριν από το αναμενόμενο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ήδη έχουν στα χέρια τους τις στρατηγικές προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Στην Κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει πολιτική ανοιχτών θυρών και εκτεταμένου διαλόγου ώστε να καταγράψουν πιθανές εποικοδομητικές προτάσεις από την επιστημονική κοινότητα, τους παραγωγικούς φορείς, τον κόσμο τη εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να καταθέσουν συγκροτημένες προτάσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών.

Ταυτόχρονα έχει σταλεί από την κορυφή  στην πυραμίδα της Κυβέρνησης ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες θέτουν σε συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις τους τις βασικές προτεραιότητες στην προσπάθεια για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση στις επενδύσεις, στις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, στις νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στην πράσινη οικονομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει τον πήχη ψηλά για τους επόμενους μήνες και προσδοκά σε γρήγορη επανάκαμψη. Μένει να φανεί αν την κυβερνητική αισιοδοξία την δικαιώσει το αποτέλεσμα.