Συμβούλιο Εφετών: Παραμένει στην Τουλουπάκη η δικογραφία της Novartis

336

Την απόφαση να μην αναλάβει εφέτης ειδικός ανακριτής το σύνολο των δικογραφιών της σκευωρίας Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών, με ευρεία πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 69 μέλη της Ολομέλειας Εφετών τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι η απόφαση θα πρέπει να συνεχίσει να ερευνάται ως έχει από την Εισαγγελία Διαφθοράς και από ανακρίτριες Διαφθοράς, 40 υπέρ της άποψης πως πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή και τρία μέλη ψήφισαν λευκό.

Η απόφαση της Ολομέλειας Εφετών λήφθηκε με οριακή απαρτία καθώς συνολικά τα μέλη της ξεπερνούν τα 300.

Συνολικά στη συνεδρίαση συμμετείχαν 112 μέλη από τα συνολικά 307.

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκεπτικό της πλειοψηφίας της Ολομέλειας προκειμένου να παραμείνει η έρευνα ως έχει έπαιξε ρόλο πως ήδη η υπόθεση εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών Αρχών.

Λόγω αυτού ήδη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες Διαφθοράς να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο τους.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους, ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που αφορά τον Κωνσταντίνου Φρουζή, η Ολομέλεια συνυπολόγισε το γεγονός πως λείπουν στοιχεία τα οποία αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σχετικά με την Εισαγγελία Διαφθοράς, η πλειοψηφία της Ολομέλειας Εφετών έκρινε πως η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν στις 14 Ιουνίου και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν δε ικανότητες στο έργο τους.

Επίσης, η πλειοψηφία «μέτρησε» το γεγονός ότι ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα τέσσερις δικογραφίες.

Αντίθετα, η μειοψηφία ψήφισε υπέρ της άποψης ότι η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του γεγονότος πως είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, ότι συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.