Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

123

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας και στο ίδιο το υπουργείο Υγείας, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα του στελέχους Δέλτα, δηλαδή της πολύ επικίνδυνης ινδικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της εν λόγω μετάλλαξης στη χώρα μας να φθάνει πλέον τα 29, έναντι των 11 τα οποία «μετρούσε» μέχρι την Τετάρτη η Ελλάδα.

Μπορεί το ποσοστό κάλυψης, το οποίο αφορά τα καταγεγραμμένα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στη χώρα μας να βρίσκεται ακόμη πάρα πολύ χαμηλά, συγκεκριμένα στο 0,19%, η μεταδοτικότητα, όμως, του στελέχους δέλτα εκτιμάται ότι είναι αυξημένη κατά 50% έως 60%, σε σχέση με την κυριαρχούσα στη χώρα μας βρετανική μετάλλαξη.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δύο εβδομάδες διπλασιάζονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα του στελέχους δέλτα στις ΗΠΑ, όπου η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται μέσα στο τρέχον καλοκαίρι να επικρατήσει, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το στέλεχος δέλτα θα καταστεί μέχρι το τέλος του ερχομένου Αυγούστου το κυρίαρχο στέλεχος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, καθώς και ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος, σκιαγραφούν ως εξής τα νέα δεδομένα σχετικά με το στέλεχος δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Το νέο αυτό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος άλφα, ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%.

Στην Κίνα, η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και πυρετός, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους δέλτα, και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν γίνεται πιο άμεσα.

Η Ελλάδα δίνει μία πολύ σκληρή μάχη, προκειμένου να επιτύχει μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τη συλλογική ανοσία, δηλαδή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι του νέου κορωνοϊού, η οποία να υπερβαίνει το 70%.

Μάλιστα, αυτό το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας θα είναι απολύτως ικανοποιητικό, εάν επιτευχθεί εγκαίρως και, πάντως, πριν από την ενδεχόμενη επικράτηση του στελέχους δέλτα και στη χώρα μας. Στην απευκταία αντίθετη περίπτωση, εάν, δηλαδή, επικρατήσει το στέλεχος δέλτα στη χώρα μας πριν επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, τότε η Ελλάδα θα χρειασθεί ενδεχομένως να επιτύχει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης υψηλότερο ακόμη και του 85%.