Συναγερμός στην Κυβέρνηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής 

325
Θετικό βήμα και χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο Μητσοτάκη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν το μήλον της έριδος, σε μία Ευρώπη που αδυνατεί έστω και εν μέσω πανδημίας να βρει τον κοινό τόπο και να σχηματοποιήσει μια συνολική απάντηση απέναντι στην βαθιά ύφεση που κατακλύζει τις οικονομίες.

Οι 27 ηγέτες έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα με διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης και με τους "σκληρούς" της Ευρώπης, να εμμένουν στη γραμμή των σκληρών όρων για τη διάθεση κονδυλίων.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές Kυβερνήσεις βλέπουν το πακέτο στήριξης ως σανίδα σωτηρίας για να επιβιώσει η παραγωγική διαδικασία μέσα τις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία.

Το κλίμα πάντως συνεχίζει να είναι βαρύ ενώ μέσα στην κρισιμότητα των στιγμών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, επιχείρησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους του συμμετέχοντες στέλνοντας στο παρά πέντε  επιστολή με την οποία τονίζει ότι μια συμφωνία είναι απαραίτητη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σηκώσει ψηλά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, στη σκιά της απίστευτης προκλητικής απόφασης του Σουλτάνου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, κίνηση που προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Εκτός των κυβερνητικών αντιδράσεων, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εγρήγορση και πρωτοστατούν σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των συναδέλφων τους και της Ευρώπης για τη σημασία και τις προεκτάσεις της προσβολής και της θρασύτητας του Τούρκου Προέδρου.

Οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν έχουν προκαλέσει οργή στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία ζητά ακόμη πιο αποφασιστικές κινήσεις από την ελληνική διπλωματία.