Συναίνεση τέλος για το Κίνημα Αλλαγής-Γιατί αλλάζει τακτική

229
Πάνω από 10% το ΚΙΝΑΛ

Συναίνεση τέλος για το Κίνημα Αλλαγής που αλλάζει τακτική και προχωρά σε μετωπική σύγκρουση με την Kυβέρνηση, καθώς η διάθεση συνεννόησης που επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα τέλειωσε απότομα.

Και τελείωσε απότομα κυρίως εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου και της απροθυμίας της Κυβέρνησης για την εύρεση πολιτικών συγκλίσεων γύρω από την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής.

Tου Χρήστου Δ. Δρούζια

Κεντρική μάλιστα επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι το καθημερινό σφυροκόπημα απέναντι στην Κυβέρνηση και η κατακόρυφη άνοδος των τόνων στα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, από τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, μέχρι το προσφυγικό, την Υγεία και την Παιδεία.

Στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής κάνουν ήδη λόγο για «διάψευση» των προεκλογικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία για να κατακτήσει τη νίκη εξαπολύοντας μύδρους για την πολιτική της στην οικονομία και στα εργασιακά, ενώ ταυτοχρόνως προειδοποιούν για τις νέες αδικίες που έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατηγικής του σκληρού ροκ» που προτίθεται να τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στην Κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός της να ανεβάσουν στροφές, να παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα αρμοδιότητάς τους.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, µιλώντας στο «Καρφί», προαναγγέλλουν την έναρξη σκληρών αντιπαραθέσεων με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό προσωπικά. «Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή» είναι η ρήση που χρησιμοποιούν κατά κόρον επιτελικά στελέχη του κόμματος, αλλά και η φράση που αποτυπώνει περισσότερο το κλίμα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκιά του.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό πρόσημο, οι οποίες αναδεικνύουν ακριβώς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Κεντροαριστεράς και Δεξιάς, όπως η τροπολογία που κατέθεσε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που περιλαμβάνει επτά προτάσεις οι οποίες, όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, στηρίζουν στην πράξη τα ζευγάρια, καθώς και την πρόταση νόμου για την επαναχορήγηση σε μόνιμη βάση και χωρίς προϋποθέσεις της 13ης σύνταξης.

Η έντονη πίεση που άσκησε η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι έπιασε τόπο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι έτοιμος να στηρίξει την πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής περί θεσμοθέτησης της 13ης σύνταξης.

Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζει τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα της παράταξης, θέτοντας πέντε στρατηγικούς στόχους για τη νέα χρονιά.

Πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε σύγχρονη πατριωτική δύναμη, ικανή σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά, να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη συγκρότηση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου για την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων της χώρας.

Δεύτερος στόχος για το ΚΙΝΑΛ είναι η δυναμική υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και όσων σήμερα δέχονται επίθεση από τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διώξεις συνδικαλιστών.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.

Ο τρίτος στόχος αφορά στην περαιτέρω εξειδίκευση και εμπλουτισμό του «Σχεδίου Ελλάδα», που αποτέλεσε το προεκλογικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Την επικαιροποίηση του σχεδίου έχουν αναλάβει οι 37 νέοι Τομείς του κόμματος, στους οποίους μετέχουν περισσότερα από 1400 κομματικά στελέχη, ενώ σημαντικό ρόλο στην τελική του διαμόρφωση παίζουν προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, φορείς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Τέταρτος στόχος για το ΚΙΝΑΛ είναι να καθορίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος, ώστε να απαντήσει στο διττό ερώτημα, πώς διαφοροποιείται το ΚΙΝΑΛ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία 

Τον παραπάνω στόχο θα έρθει να υπηρετήσει η Ιδεολογική - Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου. Προκειμένου μάλιστα να φτάσουν οι εισηγήσεις στη βάση του κόμματος, αλλά και για να παρέμβουν τα στελέχη και τα μέλη του με δικές τους τοποθετήσεις, το Κίνημα Αλλαγής έχει επιστρατεύσει και την τεχνολογία.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://dialogos.kinimaallagis.gr), όλα τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα πρώτα σχέδια εισηγήσεων και να γράψουν την άποψή τους για κάθε μία από τις 6 θεματικές ενότητες της Συνδιάσκεψης.

Πέμπτος στόχος είναι η πλήρης θεσμική λειτουργία των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής και η ολοκλήρωση της δημοκρατικής εκλογής τους. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη του Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές Εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση συνεδρίου Νεολαίας.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου