Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη (Photos)

231
Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη

Συνάντηση με ψαράδες, κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και ποτοπαραγωγούς σε παραδοσιακό ουζερί στη Μυτιλήνη είχε το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση που είχε με τους ποτοπαραγωγούς, αναφέρθηκε ότι το ούζο είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς εξάγεται σε 60 χώρες.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής φορολογίας που καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί μέσω του ΦΠΑ αλλά και του φόρου οινοπνεύματος, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που επηρεάζουν και την παραγωγή τους.

Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη

Από την πλευρά τους οι αλιείς έδωσαν έμφαση και αυτοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους φόρους και τις εισφορές δείχνοντάς του μάλιστα τα εκκαθαριστικά με τις περσινές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.  Ενώ σημείωσαν πως θα πρέπει να προστατευθούν τα φυσικά αποθέματα ψαριών από πρακτικές που τα μειώνουν.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε αν εξακολουθεί η σαρδέλα να αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της αλιευτικής παραγωγής και ποια εποχή την ψαρεύουν, οι αλιείς του απάντησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί το νησί τότε, ιδανικά ως πρωθυπουργός.

Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη Στην αντιμετώπιση του δάκου που πλήττει την ελαιοπαραγωγή, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους ελαιοπαραγωγούς. Του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης του δάκου είναι ξεπερασμένες και ότι υπάρχουν πλέον νέοι τρόποι καταπολέμησης, φιλικοί προς το περιβάλλον. Μάλιστα, πρότειναν οι ίδιοι νέους τρόπους προστασίας του καρπού.

Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η Λέσβος είναι ο νομός με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ ανέφεραν ως μείζον πρόβλημα τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να πωλούν το προϊόν τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις των παραγωγών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ό,τι αφορά το κοινό αίτημα για λιγότερους φόρους, επανέλαβε την κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει άμεσα το φορολογικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ψαράδες στη Μυτιλήνη

Ακόμα, σημείωσε ότι είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα -όπως για παράδειγμα η μείωση του φόρου εισοδήματος στα συλλογικά αγροτικά σχήματα στο 10%- ώστε να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις ομάδων παραγωγών, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας.