Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τετάρτη για τις τουρκικές προκλήσεις

325
Συνεδρίαση του EΣΕΠ την Τετάρτη για τις τουρκικές προκλήσεις

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 13:30 θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στη σκιά των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η σχετική  ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 13:30, θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει κατηγορήσει την Kυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει επισήμως και επαρκώς για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ακάρ: «Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί με «στοχευμένα» μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απαντά με νέες προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τονίζει ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

«Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και γύρω από αυτήν συνεχίζουμε μέρα-νύχτα τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας, του έθνους μας», καθώς και των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι!», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τουρκοκυπριακά Μέσα.

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι επιδιώκει ειρήνη, σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονίας με όλους. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

«Εάν δεν γίνει αντιληπτό και προσπαθήσουν με τετελεσμένα να προσβάλουν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τετελεσμένα», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.