Συνέντευξη Απ.Πάνα: «Δεν μπορεί να αποκλείσουμε τον διάλογο με καμία πολιτική δύναμη»

163

«Με τα νέα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλείσουμε τον διάλογο με καμία πολιτική δύναμη, εφόσον ακριβώς είναι προγραμματικός και φέρει ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και το αύριο της χώρας»

«Ανήμπορη και φοβική» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τις πρωτοβουλίες, κοινοβουλευτικές και μη, που πήρε το ΚΙΝΑΛ για τη διεκδίκηση την ουσιαστικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Στην ερώτηση αν υπάρχει εύφορο έδαφος για προγραμματικό διάλογο και διαμόρφωση συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάνας σημειώνει ότι «με τα νέα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλείσουμε τον διάλογο με καμία πολιτική δύναμη, εφόσον ακριβώς είναι προγραμματικός και φέρει ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και το αύριο της χώρας».

-Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού;

Είναι σαφές πλέον ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά έχει δυσβάσταχτες επιπτώσεις και στην οικονομία. Επομένως, αφενός οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, ως προς τη λήψη μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήταν γρήγορα, αμφισβητούμε όμως τον χειρισμό της τεράστιας ζημίας, που υφίσταται η οικονομία της χώρας συνολικά. Ναι μεν, βλέπουμε να διατίθενται μεγάλα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά αν δει κανείς πίσω από τα γράμματα, θα διαπιστώσει ότι στην ήδη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας και στην εκμετάλλευση, που διακρίνει την εργασία, η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη και φοβική.

-Είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων ή χρειάζονται και άλλα νέα περισσότερα;

Σε μία τέτοια πρωτόγνωρη κρίση κανείς δε μπορεί να ζυγίσει ακριβώς το πλήγμα που θα υποστεί τελικά η οικονομία και ο κόσμος της εργασίας. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, η επάρκεια των μέτρων αποτιμάται μέρα με την ημέρα και μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι για κάποιους κλάδους, όπως μεταξύ άλλων ο αγροτικός και τα επιστημονικά επαγγέλματα, η οικονομική ενίσχυση είναι ανεπαρκής.

Χρειάζεται περαιτέρω επέκταση της λίστας των ΚΑΔ των επιχειρήσεων, που χρήζουν στήριξης, και αντικειμενική αξιολόγηση των κλάδων και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που πραγματικά έχουν ανάγκη, αφού έχουν πληγεί ήδη από την πολυετή οικονομική κρίση.

-Έχετε αναλάβει την ευθύνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής. Ποιες είναι οι προτάσεις - μέτρα που προτείνετε για την άμεση ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Από την πρώτη εβδομάδα εμφάνισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικές και μη, για τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, που η Κυβέρνηση έδειξε να ξεχνάει.

Προτείναμε λοιπόν ειδικές προτάσεις μέτρων για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, καθώς και τους ιχθυοκαλλιεργητές.
Συνοπτικά, μερικές από τις προτάσεις μας αποτελούν: η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, ως κεφαλαίων κίνησης, και η πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό προς αναζήτηση στο πρόβλημα, που θα προκύψει με τους εργάτες γης.

Επίσης, ζητήσαμε ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, και ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και νέων μέτρων παρέμβασης για τη διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής.

-Είστε βουλευτής μιας κατεξοχήν τουριστικής περιοχής. Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να περιοριστούν, όσο περισσότερο είναι δυνατόν, οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού;

Ο τουριστικός κλάδος πλήττεται δραματικά από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, που, κατά κύριο λόγο, είναι εποχικοί, δεν πρόκειται να εργαστούν τη φετινή θερινή σεζόν. Έχουμε απευθύνει Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς για το ποια θα είναι η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό, εδώ και ένα μήνα, αλλά και ξεχωριστή Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην εποχική απασχόληση.

Το σίγουρο είναι ότι από τον τουρισμό προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της ελληνικής οικονομίας, επομένως, σε αυτόν θα βασιστούμε και πάλι για να βγούμε και από αυτή την κρίση. Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό πακέτο στήριξης, με συγκεκριμένη στόχευση, και με προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων, ιδίως σε περιοχές που ζουν από τον τουρισμό, όπως η Χαλκιδική.

-Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής; Πού αποδίδετε αυτή την εικόνα;

Δεν είναι εποχές για να αξιολογήσουμε τη δημοσκοπική απήχηση των πολιτικών δυνάμεων και το λέω χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής. Για εμάς είναι κρίσιμο να θεμελιώσουμε αυτόνομη ανοδική πολιτική πορεία και να γίνει σύντομα αντιληπτή, ώστε να δημιουργήσουμε και την ανάλογη πολιτική προσδοκία στον χώρο μας.
Θεωρώ ότι οι προτεραιότητες των πολιτών τώρα είναι η προστασία της υγείας και η επιβίωση των νοικοκυριών τους. Παρόλα αυτά σαν Κίνημα Αλλαγής, όλοι εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε τη μάχη, εν μέσω αυτής της μεγάλης κρίσης, με προτάσεις και παρεμβάσεις προς υπεράσπιση των εργαζομένων, των αγροτών, και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, που απειλούνται περισσότερο.

-Μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας; Υπάρχει εύφορο έδαφος για προγραμματικό διάλογο και διαμόρφωση συγκλίσεων;

Πριν μπούμε σε αυτή την κρίση, είχε φανεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν διαφορές, όπως είναι και λογικό. Οι στάσεις όμως των κομμάτων, όπως και ο λόγος τους μετά την κρίση, είναι ξεκάθαρο ότι θα επανατοποθετηθούν. Θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις, εθνικές και κοινωνικές για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα, που θα προκύψουν μετά την πανδημία, όπως θα υπάρξει ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

Επίσης, θα πρέπει να δούμε σε μια εντελώς νέα βάση τον ρόλο της προοδευτικής παράταξης απέναντι στην κρίση και τον ρόλο που θα έχει στο πολιτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά πιστεύω ότι με τα νέα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλείσουμε τον διάλογο με καμία πολιτική δύναμη, εφόσον ακριβώς είναι προγραμματικός και φέρει ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και το αύριο της χώρας. Διατηρούμε όμως πάντα τη δική μας ξεχωριστή ταυτότητα, χαράσσοντας τη δική μας πορεία, ασκώντας μαχητική αντιπολίτευση και σεβόμενοι πάνω απ’ όλα την αποστολή, που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός, καθιστώντας μας, με διαφορά, την τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Από το "Καρφί" του Σαββατοκύριακου