Συνέντευξη Κ.Σκανδαλίδη: «Ενοχλεί η ιδεολογική επανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας»

196
Σκανδαλίδης: Ενοχλεί η ιδεολογική επανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας

«Προέχει να βγει η παράταξη από το κλειστό της κάστρο και να διεκδικήσει τον νέο πατριωτικό προοδευτικό και καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις»

«Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και στα τρία μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Την πανδημία, τη βαθιά ύφεση και τον επεκτατικό αναθεωρητισμό της Άγκυρας»

Σκληρή κριτική στην Kυβέρνηση ασκεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής. Χαρακτηρίζει έωλο, βαθιά ταξικό και κοινωνικά άδικο τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, ενώ, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι ο πρωθυπουργός είδε και τις δύο κρίσιμες επιλογές του να σκοντάφτουν σε τοίχο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης σημειώνει ότι ισχύει ακέραιη η δημόσια δέσμευση της Φώφης Γεννηματά για τήρησή του, ενώ αναφέρεται και στις επιδιώξεις συγκεκριμένων κέντρων που μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο και χειραγωγούμενο.

Πώς κρίνετε έως τώρα την κυβέρνηση;

Παρά την αίσθηση αυτάρκειας και ικανοποίησης που επιχειρεί να μεταδώσει στον λαό η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και στα τρία μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Την πανδημία, τη βαθιά ύφεση και την οικονομική κρίση που τη συνοδεύει, καθώς και τον επεκτατικό αναθεωρητισμότης Άγκυρας.

Παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής. Το 2021 βρίσκει την ελληνική κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της, τους πολίτες φοβισμένους και απαισιόδοξους. Το contrast ανάμεσα στην κυβερνητική υπεροψία και στην επικοινωνιακή καταιγίδα που τη στηρίζει και στην καταθλιπτική και αδιέξοδη ζωή των ανθρώπων είναι τεράστιο.

Υπήρχε δυνατότητα να ασκήσει άλλη πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Κυβέρνηση;

Βλέπετε πουθενά συγκροτημένη πολιτική; Κανένας σχεδιασμός, ενώ το δεύτερο κύμα κατέφθασε. Διαρκής αναθεώρηση των πολιτικών και των προτεραιοτήτων για το άνοιγμα των σχολείων, το άνοιγμα της αγοράς και τα άλλα έκτακτα μέτρα. Κυβερνητική πολυφωνία που ενισχύεται από τους ειδικούς και την πολυγλωσσία τους.

Αφημένο στην τύχη του το ΕΣΥ και το υγειονομικό προσωπικό. Καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κωφεύει στις συστηματικές, συνεχείς και ουσιαστικές προτάσεις μας, επιδεικνύοντας ασύγγνωστη προχειρότητα και υλοποιώντας πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι και πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα;

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Ένας προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, καθώς κονταροχτυπιέται με την πραγματικότητα. Βαθιά ταξικός και κοινωνικά άδικος στις επιλογές του. Χωρίς καμιά έμπνευση, καμιά διαρθρωτική αλλαγή που να βάζει την οικονομία σε συνθήκες επανεκκίνησης.

Και το κυριότερο, εξ αρχής ανεφάρμοστος, ενώ κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα. Μένει κανείς κατάπληκτος πως η χώρα σε λίγους μήνες, με χρέος 208% του ΑΕΠ, με ύφεση διψήφια, με ανεργία καλπάζουσα και την αγορά να πεθαίνει θα φέρει ανάπτυξη… 4,8%. Όνειρο θερινής νύχτας.

Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία και πώς κρίνετε τους συνολικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης και τις διπλωματικές κινήσεις της;

Ο Πρωθυπουργός είδε και τις δύο κρίσιμες επιλογές του να σκοντάφτουν σε τοίχο. Έθεσε ως αυτοσκοπό τον διάλογο αντί πάσης θυσίας με τη λογική, «αρκεί να καθίσουν οι Τούρκοι στο τραπέζι και βλέπουμε», και την πεποίθηση ότι θα πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σοβαρές κυρώσεις. Το Συμβούλιο Κορυφής αποδείχτηκε εθνική ήττα.

Υποτίμησε η Κυβέρνηση τον συνασπισμό συμφερόντων και την αδυναμία της Ένωσης να παρακολουθήσει και να παρέμβει. Το χτίσιμο διμερών και πολυμερών συμμαχιών πρέπει να συνοδεύεται με αναπροσαρμογή της εθνικής στρατηγικής στις νέες συνθήκες. Δυστυχώς, μια τέτοια καθοριστικής σημασίας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλαγή δεν βρίσκεται καν στον ορίζοντα της σημερινής Κυβέρνησης, παρά τη θετική αλλά αδύναμη διαφοροποίηση του Υπουργού Εξωτερικών.

Θεωρείτε πως οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνουν τον Νοέμβριο του 2021 ή αργότερα, όπως πρότεινε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός σας;

Δεν νομίζω ότι πρότεινε αναβολή ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Απλώς υπενθύμισε τις προθεσμίες του Καταστατικού. Ισχύει ακέραιη η δημόσια δέσμευση της Φώφης Γεννηματά για τήρησή τους. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι ώρα εν μέσω πανδημίας να ανακινούμε θέματα που οδηγούν σε εσωστρέφεια και διαγκωνισμούς.

Προέχει να βγει η παράταξη από το κλειστό της κάστρο και να διεκδικήσει τον νέο πατριωτικό προοδευτικό και καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Σ’ αυτό και μόνο κρινόμαστε όλοι.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν κέντρα και παράκεντρα που μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο και χειραγωγούμενο; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Κατ’ αρχάς, η παρουσία μας ενοχλεί αυτούς που έχουν σταθερό στόχο να λεηλατήσουν τον χώρο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είτε πρόκειται για τη Νεοδεξιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είτε για τη λαϊκίστικη αριστερά του Αλέξη Τσίπρα.

Τους ενοχλεί η ιδεολογική επανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας, η προγραμματική μας επάρκεια, η στελεχιακή μας υπεροπλία, η δοκιμασμένη ικανότητα διακυβέρνησης και η αξιόμαχη αντιπολίτευση που ασκούμε. Τους ενοχλεί η αυτόνομη πορεία και η αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής.

Θα το ήθελαν διακαώς συμπλήρωμα της δικής τους εξουσίας, τωρινής ή μελλοντικής. Και προφανώς οι πολιτικές επιδιώξεις εδράζονται και σε συγκεκριμένα συστήματα διαπλοκής εξουσίας και συμφερόντων.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»