Συνέντευξη Ν.Χαρδαλιάς:«Η έκβαση της μάχης θα κριθεί από την πειθαρχία»

117

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων και το πόσο σημαντικά είναι για να μπορέσουμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Για αυτό και τα στηρίζει και τα εφαρμόζει

Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει κάθε σενάριο, ακόμη και το πιο ακραίο, με εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «χρειάζεται χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τα χαρτιά του, τονίζει με νόημα ότι «επιπλέον μέτρα, σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Τέλος, στέλνει και ένα μήνυμα με αποδέκτη τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά μας, από το σθένος, με το οποίο θα συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι».

Μετά από τρεις εβδομάδες, που η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, πιστεύετε ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει ή θα χρειαστούν περισσότερα και αυστηρότερα;

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει ληφθεί σταδιακά ένα πλήθος μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας δίνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις, δεν είναι όμως αρκετές για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιτυχία ή αποτυχία των μέτρων.

Χρειάζεται χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια τονίζουμε διαρκώς την ανάγκη να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα.

Το ζητούμενο, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο, είναι, να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Στόχος όλων μας, κοινό στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο, να ανακόψουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το έσχατο, αλλά απευκταίο σενάριο, για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής ασθένειας, περιλαμβάνει και την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, όπως γράφεται στα Μέσα Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη, Αξιωματικοί της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών συνδράμουν διοικητικά τα τρία εργαστήρια αναφοράς, ενώ στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές ενισχύουν το δυναμικό γενικών νοσοκομείων, που βρίσκονται σε κομβικής σημασίας περιοχές, στελεχώνουν τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν σε ελέγχους υγειονομικής φύσεως σε όλη τη χώρα.

Περαιτέρω εμπλοκή τους προβλέπεται στο απευκταίο σενάριο που αναφέρατε, όπου θα συνεπικουρούν το έργο της πολιτικής προστασίας, ενισχύοντας τη δυνατότητα διακομιδής και περίθαλψης ασθενών σε νέες δομές αναφοράς.

Ήδη διενεργούνται οι απαραίτητες συσκέψεις και οριστικοποιούνται τα απαραίτητα σχέδια δράσης, που θα τεθούν σε εφαρμογή σε αυτήν την περίπτωση.

Λόγω της θέσεώς σας έχετε την πλήρη εικόνα της κατάστασης, που επικρατεί στην κοινωνία. Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου στα μέτρα;

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων και το πόσο σημαντικά είναι για να μπορέσουμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Για αυτό και τα στηρίζει και τα εφαρμόζει.

Και θα ήθελα να σταθώ σε αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία, στους αφανείς ήρωες των τελευταίων εβδομάδων, μαζί με τους οποίους αγωνιζόμαστε καθημερινά και δίνουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Γιατί η υπευθυνότητά τους και το αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, που τους διακατέχει, αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα μας σε αυτόν τον πόλεμο.

Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο σε περίπτωση που ο Covid 19 εξαπλωθεί στη νησιωτική Ελλάδα;

Φυσικά και υπάρχει. Οι αρμόδιοι φορείς έχουμε εξετάσει κάθε σενάριο, όσο ακραίο και αν είναι αυτό, και έχουμε εκπονήσει το αντίστοιχο σχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε μελετήσει και όλους τους πιθανούς τρόπους ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση εξάπλωσης της covid-19 στα νησιά και είμαστε προετοιμασμένοι.

Την ίδια στιγμή, λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την πιθανότητα. Ήδη, η μετάβαση στα νησιά επιτρέπεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους, ενώ, για να προστατεύσουμε περαιτέρω τους νησιώτες, έχει απαγορευθεί ο απόπλους και κατάπλους ιδιωτικών σκαφών σε όλη την επικράτεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας σε αυτή τη μάχη;

Να τα καταφέρουμε. Γιατί όσο οι μέρες περνούν, τόσο πιο πιθανό γίνεται να χαλαρώσουν οι άμυνές μας, να αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες. Για αυτό και το πιο σημαντικό στη μάχη που δίνουμε είναι να αντέξουμε.

Γιατί η έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά μας, από το σθένος με το οποίο θα συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι, προστατεύοντας εμάς και όλους όσους αγαπάμε.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν, να δίνουμε καθημερινά ο καθένας τη δική του μάχη, μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο. Γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στους γονείς μας, το χρωστάμε σε εμάς τους ίδιους.

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, ο πρωθυπουργός σάς εμπιστεύθηκε μια πολύ κρίσιμη θέση. Πότε θα πείτε ότι πετύχατε στην αποστολή σας;

Όλοι, όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε καθημερινά από το αποτέλεσμα και από τους πολίτες. Αυτοί μας αξιολογούν, αυτοί αποφαίνονται, αν πετύχαμε την αποστολή μας ή όχι.

Ιδιαίτερα, στην περίπτωση της πολιτικής προστασίας, η οποία καλείται να διαχειριστεί κρίσεις, να συνδράμει τους πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής και να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, είναι δύσκολο να μιλάμε για επιτυχίες.

Για αυτό και ο προσωπικός μου στόχος είναι να μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια, όταν πλέον θα έχω ολοκληρώσει την πορεία μου στην πολιτική προστασία, ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα, ότι υπηρέτησα τους συμπολίτες μου με όλες μου τις δυνάμεις.

Από το «Καρφί» του Σαββατοκύριακου