Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου

156

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε χθες επιστολή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Zοζέπ Μπορέλ.

Στην επιστολή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αποκλείουν την Τουρκία, λέγοντας ότι «τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος».

Ακόμα, ο Μεβλούτ Τσαβοσογλου αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία».

«Οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», προσθέτει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη -όπως ανέφερε- απόφαση, θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με εκείνον, έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Επίσης, αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόμοιες επιστολές στάλθηκαν επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους υπουργούς Εξωτερικών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.