Συνεχίζει τους πανηγυρισμούς ο Ζάεφ: Ιστορική αναγνώριση των πολιτών της «Μακεδονίας» (Video&Photo)

162
Συνεχίζει τους πανηγυρισμούς ο Ζάεφ

Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή οι Γενς Στόλτενμπεργκ και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων. Μάλιστα, χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που έδειξε ο κ. Ζάεφ ήταν ότι αγκάλιασε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και στη συνέχεια φίλησε το στυλό με το οποίο υπέγραψε:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για τα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα των Σκοπίων.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ