Συνεχίζεται η κόντρα Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για το debate

404
Debate: Τι ζητούν τα κόμματα

Συνεχίζεται η κόντρα της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης για το debate.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις συναντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, όπου συζητούνται οι όρους του debate των πολιτικών αρχηγών, να θέτει το θέμα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στην συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα για τους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τηλεοπτικοί και πρότεινε να επιλεγούν από τα κόμματα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση καθώς χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτο τα κόμματα να επιλέγουν τους δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς».

Μάλιστα, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει δημόσια ποιοι δημοσιογράφοι ενοχλούν την Κουμουνδούρου με την παρουσία τους και σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή να ανήκει στους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι στα κόμματα.

Ακόμα, δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει η δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό του αντίπαλο θέλει, καθώς όπως εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία μια τέτοια διαδικασία θα κατέληγε σε μία τηλεμαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη εντός του debate των πολιτικών αρχηγών.

Η συμβιβαστική πρόταση αφορά τη χρήση μιας κάρτας από κάθε αρχηγό κόμματος, με την οποία θα μπορεί να διακόψει την απάντηση ενός εκ των υπολοίπων και να εκθέσει τις αντιρρήσεις του επί αυτής.

Σε περίπτωση που ο αρχικός ομιλητής αποφασίσει να απαντήσει στις παρατηρήσεις που έγιναν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δική του κάρτα και άρα δεν θα μπορεί στη συνέχεια να διακόψει κάποιον άλλον.

Σε κάθε περίπτωση κατά την σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής φαίνεται πως συμφωνήθηκε να χωριστεί ο διάλογος σε τέσσερις θεματικές ενότητες και στο τέλος οι δημοσιογράφοι να υποβάλλουν και μια «ελεύθερη» ερώτηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις και επιπλέον 3 λεπτά στο τέλος για ελεύθερο επίλογο

Ως προς τις θεματικές ενότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τις εξής:

α. Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

β. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

γ. Παιδεία, υγεία και πρόνοια

δ. Καθημερινότητα και ασφάλεια

ε. Ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους.

Στις δύο πρώτες συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε ως ξεχωριστή και τρίτη ενότητα την Εργασία και ως τέταρτη την Δημόσια Διοίκηση και το κοινωνικό κράτος.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Μανώλης Όθωνας πρότεινε και μια ενότητα για τη λειτουργία των θεσμών και τη Δικαιοσύνη.