Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα: Στολίσκος δέκα τουρκικών πολεμικών πλοίων συνοδεύει το «Oruc Reis» (χάρτες&photos)

377
Στολίσκος 10 τουρκικών πολεμικών συνοδεύει το «Oruc Reis»

Τέλος δεν έχει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» πλέει σε διεθνή ύδατα αλλά σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τα δύο βοηθητικά του πλοία Cengiz και Han Ataman και ένα στολίσκο από δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Τα πέντε από τα δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Oruc Reis» έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό πλοίο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι.

Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα.

Το «Oruc Reis» με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex που εκδόθηκε παρανόμως από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας μέχρι τις 23 Αυγούστου.

xartis-oruc

Η Ελλάδα εξέδωσε αντι-navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική πλευρά με νέα Navtex επέμεινε ότι έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση χαρακτηρίζοντας με την σειρά της άκυρη και παράνομη την ελληνική αγγελία προς ναυτιλλομένους. Το νόημα αυτών των ενεργειών είναι ότι καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της άλλης στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, άρα υφίσταται μια νομική διαφορά η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή από τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, για τη διενέργεια των οποίων απαιτείται η σχετική άδεια του κράτους που ασκεί την κυριαρχία στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες.

oruc-reis-arthrou

Όμως στην περιοχή νότια του Καστελόριζου οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι οριοθετημένες. Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί ότι οι θαλάσσιες ζώνες που της ανήκουν ταυτίζονται σχεδόν με τα όρια του FIR Αθηνών, της περιοχής δηλαδή στην οποία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η «εισέχουσα» του Καστελλορίζου δεν δημιουργεί κανενός είδους διαταραχή στην αξίωσή της να καταλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη νησιά στα οποία οι Τούρκοι αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που ισούνται με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων μόλις στα έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

MAP_FINAL_NEW

Ελληνικό ελικόπτερο παρενοχλήθηκε από τρία τουρκικά στο Καστελόριζο

Ελληνικό ελικόπτερο παρενοχλήθηκε το μεσημέρι από τρία τουρκικά στο Καστελόριζο.

Το ελληνικό ελικόπτερο μετέφερε προμήθειες και αναχώρησε από το Καστελόριζο με προορισμό τη Ρόδο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι επιχειρήσεις των Τούρκων στοχεύουν στην ψυχολογία των Ελλήνων.

Oι ίδιες πηγές διέψευσαν τα δημοσιεύματα τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίζονταν ότι ανοιχτά της Ρόδου έπεσαν πυροβολισμοί από ελληνικό σκάφος με αποτέλεσμα των τραυματισμό Τούρκων.

Μάλιστα, o ιστότοπος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet δημοσίευσε φωτογραφίες των τουρκικών ελικοπτέρων, πάνω από το Κας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

tourkika_2

tourkika_1