Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στην Ελασσόνα (χάρτες)

90
Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα χθες το μεσημέρι και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα χθες το μεσημέρι και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, εκκλησίες, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ είχαν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Οι ισχυρότεροι είχαν ένταση 5,2 και 5 Ρίχτερ.

Αρκετοί ήταν οι μετασεισμοί στην περιοχή της Ελασσόνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ισχυρότερος ήταν αυτός των 3,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 04:43:39.

Στις 02:30:00 σημειώθηκε σεισμός 3.5 Ρίχτερ, ενώ στις 02:14:00 επίσης ένας ακόμα μετασεισμός των 3,5 Ρίχτερ και στις 05:40:45 μία δόνηση 3,4 Ρίχτερ.

Πολλοί από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής παραμένουν σε εξωτερικούς και ανοιχτούς χώρους, όπου έχουν στηθεί σκηνές, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Αρκετοί ήταν και αυτοί που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Λάρισας και των Τρικάλων.

Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτίρια - Μεγάλες ζημιές σε Δαμάσι και Μεσοχώρι

Ξεκίνησαν ήδη οι εκτεταμένοι έλεγχοι και οι καταγραφές των ειδικών συνεργείων σε κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους προχωρούν στους ελέγχους, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.

Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και άλλα δημόσια κτίρια, ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου.

100 σπίτια με ζημιές στο Μεσοχώρι

Περίπου 100 σπίτια υπέστησαν ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιωάννης Ζαρλαδάνης, στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος με την οικογένειά του, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, διανυκτέρευσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

«Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα», είπε ο Ιωάννης Ζαρλαδάνης, εξηγώντας πως έκανε πολύ κρύο και ο φόβος είχε κυριεύσει τον κόσμο. Ορισμένοι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα, για λόγους ασφαλείας.