Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις: Στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

276
Στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ αλωνίζει στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία δεσμεύει το οικόπεδο 7 για γεωτρήσεις μέχρι 20 Ιανουαρίου 2020.

Η τουρκική πλατφόρμα είχε μετακινηθεί προ εβδομάδων από σημείο κοντά στην χερσόνησο της Καρπασίας –όπου σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ολοκλήρωσε ερευνητική γεώτρηση, στα ανοικτά του λιμανιού Tasuku όπου είχε αγκυροβολήσει. Από χθες ξεκίνησε με αρχική δηλωμένη πορεία το λιμάνι της Αττάλειας.

Σήμερα το πρωί η κατεύθυνση του πλοίου άλλαξε αμέσως μετά την πορεία που ακολούθησε δυτικά του κόλπου της Πόλεως Χρυοσοχούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός της κυπριακής AOZ, τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Την είδηση της έλευσης του Γιαβούζ, ανακοίνωσε στο twitter , ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».