Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί: Βάφτισαν «Μακεδονικά» κρασιά τους σε διεθνή έκθεση στη Γερμανία (Photos)

166
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί. Οινοποιοί των Σκοπίων βάφτισαν «Μακεδονικά» κρασιά τους στη διεθνή έκθεση οίνου Prowein στη Γερμανία.

Οι οινοπαραγωγοί της γειτονικής χώρας ουσιαστικά εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη στον αέρα το ζήτημα της χρήσης των «μακεδονικών» εμπορικών σημάτων, που αποτελεί ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουν διακρατικές επιτροπές των δύο χωρών με ορίζοντα τριετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στο περίπτερο της γειτονικής χώρας παρουσιάζεται ως κορυφαία ποικιλία «μακεδονικού» κρασιού το «Big Macedonian Red», ενώ η αναφορά στη χώρα προέλευσης ως «Βόρεια Μακεδονία» γίνεται σε παρένθεση με μικρή γραμματοσειρά.

Η επικοινωνιακή καμπάνια των γειτόνων στη σημαντική διεθνή συνάντηση των επιχειρηματιών του κρασιού έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα έχουν πραγματοποιήσει παρέμβαση τόσο στις προξενικές αρχές της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

wines01

«Έχοντας την εμπειρία από την πρακτική των γειτόνων μας τα τελευταία χρόνια, πριν από τη φετινή διοργάνωση στείλαμε επιστολή στους ιθύνοντες της έκθεσης, στην οποία ξεκαθαρίζαμε ότι δεν θα ανεχτούμε να παρουσιαστούν και φέτος τα κρασιά τους ως “μακεδονικά”», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας.

Όπως σημείωσε, ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση από τους διοργανωτές και τα «μακεδονικά κρασιά» συμμετέχουν σε ένα ακόμη μεγάλο event. «Ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τον όρο “μακεδονικό”, κρύβοντας το FYROM, που ήταν η αποδεκτή από την Ελλάδα ονομασία. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι φέτος υπάρχει η πρόθεση “βόρεια”, ωστόσο αυτή είναι με μικρά γράμματα», ανέφερε.

Ο κ. Σκούρας δήλωσε ότι το θέμα έχει γνωστοποιηθεί ήδη στη γενική πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβασή της μέχρι στιγμής, και ενώ η έκθεση Prowein ολοκληρώνεται αύριο.

wines02