Σύνοδος G7 στη Βρετανία: Στo επίκεντρο πανδημία, οικονομία, κλίμα

45
Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος της G7 (Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών) στην Κορνουάλη στη Βρετανία.

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος της G7 (Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών) στην Κορνουάλη στη Βρετανία. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομία και το κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) αναμένονται να παρθούν κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις.

Η συνάντηση κορυφής θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ της Κορνουάλης.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι, με τον Τζόνσον να δηλώνει ότι «όλοι είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι που είσαι εδώ μαζί μας».

Ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε το ζεστό κλίμα, με ένα πείραγμα, σχολιάζοντας τις κατά πολύ μικρότερες συζύγους τους. «Έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον Πρωθυπουργό, και οι δυο παντρευτήκαμε γυναίκες πολύ νεότερές μας».

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο 78χρονος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Επόμενος σταθμός του Αμερικανού Προέδρου είναι οι Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ευρω-αμερικανική εμπορική σχέση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των G7 που δεν θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επτά αυτές χώρες εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία του 1970, το G7 αντιπροσώπευε περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μέσα σε αυτό το τριήμερο, οι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά από παγκόσμια ζητήματα, εύθραυστες ισορροπίες, σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, αλλά κυρίως για μία τελευταία προσπάθεια να διατηρηθεί η ηγεμονία της Δύσης στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Η πανδημία είναι, επίσης, από τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε «μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού». Να θυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ζώο και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο. Το σενάριο της διαρροής και του ατυχήματος από εργαστήριο έχει επανέλθει με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά εκ νέου διερεύνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το στίγμα, διατυπώνοντας επίσης μία παρόμοια έκκληση. Θα τεθεί επί τάπητος και ο εμβολιασμός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προϊδέασε τους συνομιλητές του, απευθύνοντας κάλεσμα ώστε να δεσμευτούν για τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη μέχρι το 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του G7, σε συνομιλίες που προηγήθηκαν, κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή φορολογική στάση, απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές, κυρίως αυτές του τεχνολογικού τομέα, αλλά όχι μόνο. Συμφώνησαν στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο των G7.

Το κλίμα και το εμπόριο αποτελούν σημαντικά κεφάλαια. Η μετάβαση της αγοράς αυτοκινήτων από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα αποτελέσει τμήμα δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με πρόταση σε έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg, οι κυβερνήσεις του G7 θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η πλειονότητα των επιβατικών αυτοκινήτων που θα πωλούνται «έως το 2030 ή νωρίτερα» δεν θα λειτουργούν με βενζίνη ή ντίζελ.

Ο Τζόνσον θέλει να δεσμευτούν για πολύ πιο ριζικά βήματα. Οι χώρες του G7 να υποστηρίξουν την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας σχεδίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική και σε τμήματα της Ασίας.

Σύμφωνα με τους Times θα είναι ανάλογο με το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.