Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα αύξησε την πίεση προς την Τουρκία με την πρόταση για εμπάργκο όπλων - «Βαρύ» το κλίμα για την Άγκυρα

107
«Βαρύ» ήταν το κλίμα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Βαρύ» ήταν το κλίμα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα αύξησε την πίεση προς την Τουρκία με την πρότασή της για εμπάργκο των όπλων.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής δεν είχε κυρώσεις για την Τουρκία, κάτι που είχε προεξοφληθεί πολύ νωρίς.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν εξαρχής «βαρύ» για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται ως αναξιόπιστη τόσο από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη μέλη.

Ακόμα και χώρες που μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν να ισορροπήσουν αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα για την συμπεριφορά της Τουρκίας εξέφραζαν ενόχληση και προβληματισμό για τις κινήσεις της.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλήρη εικόνα για αυτό το κλίμα αποφάσισε να θέσει χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώπιον όλων των ηγετών, ένα επιπλέον μέτρο που θα πιέσει την Άγκυρα και είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει στα πολύ θετικά της Συνόδου Κορυφής το γεγονός ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης εντός της Συνόδου και υπήρξε στήριξη από τον γαλλογερμανικό άξονα με πιο ένθερμο υποστηρικτή τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Έτσι εμπλουτίζεται με ένα ακόμη βασικό όπλο η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Εμπάργκο των όπλων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπάργκο όπλων θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες, υπό το πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης για το Brexit, με ισχυρό ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας, ειδικά αν συνεχίσει τις προκλήσεις.

Στην ουσία πρόκειται για μια προθεσμία τριών εβδομάδων πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάσει σε πιο αυστηρό πλαίσιο την επιβολή κυρώσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Πρόκειται βέβαια για έναν διπλωματικό μαραθώνιο με δεδομένες τις ισορροπίες στο εσωτερικό του Συμβουλίου Κορυφής.

Αυτό περιέγραψε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το αν θα θέλαμε εμείς κάτι νωρίτερο κάτι γρηγορότερο, μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, απαιτείται ομοφωνία. Ούτε καν πλειοψηφία».