Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα αυξήσεις

433
Αιχμές ΚΙΝΑΛ κατά Κυβέρνησης για τις συντάξεις

Με αγωνία περιμένουν οι συνταξιούχοι να δουν τι αυξήσεις θα γίνουν στις συντάξεις τους και πόσα χρήματα αναδρομικά θα πάρουν.

Από τον Απρίλιο με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό έρχονται αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων.

Τις αυξήσεις θα έχουν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχοι συντάξεων, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, εκ των οποίων 500.000 ως 600.000 θα δουν αύξηση κύριας σύνταξης στην τσέπη και άλλοι 460.000 θα δουν αύξηση στην επικουρική.

Και στις κύριες και στις επικουρικές οι αυξήσεις του νόμου θα έχουν και αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου του 2019 γιατί από τότε μπαίνουν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την απόφαση που έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό των κύριων συντάξεων και για τις περικοπές που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που έπαιρναν άθροισμα σύνταξης (κύριας + επικουρικής) πάνω από 1.300 ευρώ προ φόρου.

Οι αυξήσεις θα αρχίσουν να πληρώνονται μαζί με τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις από τη σύνταξη Απριλίου ή Μαΐου 2020, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα έρθουν μετά τον Μάιο γιατί πρέπει να προηγηθεί νέος επανυπολογισμός σε όλους όσοι ήταν συνταξιούχοι ως τον Σεπτέμβριο του 2019 έχοντας 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Ο επανυπολογισμός θα γίνει με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου νόμου και στα παραδείγματα που δημοσιεύουμε προκύπτουν αυξήσεις από 10 ως και 250 ευρώ τον μήνα.

Στους κερδισμένους είναι όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά, με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, καθώς θα πάρουν απευθείας μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν που θα τους χορηγούνταν αν εφαρμόζονταν τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.