ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγή» στην Κουμουνδούρου γα τον νέο Γραμματέα - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

456
ΣΥΡΙΖΑ: «Ακονίζουν τα μαχαίρια» στην Κουμουνδούρου γα τον νέο γραμματέα - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

«Αρμαγεδδώνας» ετοιμάζεται να χτυπήσει την Κουμουνδούρου, με αφορμή την εκλογή νέου Γραμματέα στο κόμμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί το όνομα του αντικαταστάτη του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος οδηγείται στην «αγχόνη», προς ικανοποίηση όσων στο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζονται ένα κίνημα, χωρίς τις γνωστές αριστερές «βαρονίες».

Τα «μαχαίρια έχουν ήδη ακονιστεί» στη Κουμουνδούρου καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης αποχωρεί χολωμένος και ψάχνει συμμάχους για να παραμείνει ενεργός παίχτης στην …αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μετάγραφες στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πλειοψηφία και προσεγγίζουν την ηγεσία με νέους όρους. Τα παλαιά στελέχη αντιμετωπίζονται ως βαρίδια και ως «έρμα» που πρέπει να πεταχτεί στη …θάλασσα για να σωθεί το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας προσανατολισμό.

Μοναδικό ανάχωμα σε αυτή την ανελέητη σφαγή των αριστερών του κόμματος, που βρίσκεται στα σκαριά, είναι η «Κίνηση των 53» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται ολόκληρη η παλαιά φρουρά, που νιώθει ανεπιθύμητη στο νέο κόμμα.

Η μεγάλη μάχη, ή κατά άλλους «σφαγή» θα γίνει για τη θέση του νέου γραμματέα, που θα αποκαλύψει ποιος έχει το πάνω χέρι και κάνει κουμάντο στο ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόσωπο του Γραμματέα διχάζει τα στελέχη του κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, θεωρεί ότι ο νέος γραμματέας θα πρέπει να είναι κάποιο κορυφαίο στέλεχος, να έχει διατελέσει πρώην υπουργός, για να μπορεί να επηρεάζει, τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη και κυρίως να τους «υποχρεώνει» να λαμβάνουν υπόψη τους τις θέσεις του κόμματος.

Το ερώτημα, όμως, που δεν έχει απαντηθεί είναι αν έχει την ίδια άποψη και ο αρχηγός του κόμματος ο οποίος – κατά πληροφορίες- θέλει έναν γραμματέα της απολύτου εμπιστοσύνης του και κυρίως του …χεριού του.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι πολλά, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν θεωρείται φαβορί για την επίζηλη θέση, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, γνωρίζοντας τις ευαίσθητες ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του γραμματέα μπορεί να γίνει αντικείμενο συναλλαγής με την ισχυρή «Κίνηση τω 53», που ουσιαστικά είναι η πιο ισχυρή εσωκομματική τάση. Στην προκειμένη περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, για το αν θα θελήσει να συγκρουστεί μετωπικά με την εν λόγω τάση, ή θα προτιμήσει να έλθει σε συμφωνία μαζί τους, δίνοντας σε αυτούς τη θέση του Γραμματέα.

Σε αυτή τη φάση οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι 5.

Ο Χρηστος Σπίρτζης επιθυμεί να είναι ο διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη και ελπίζει να έχει τη στήριξη των νεοφερμένων Πασοκογενων στελεχών. Ο ίδιος εκτιμά ότι έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τη στήριξη καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει παίξει το ρόλο της «γέφυρας» προ τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός έχει πάρει …σβάρνα τις τοπικές οργανώσεις, του ψάχνοντας για νέα στηρίγματα, ελπίζοντας στα …ρουσφέτια που έκανε στη βάση, όταν ήταν υπουργός.

Στους δελφίνους για τη θέση του Γραμματέα συγκαταλέγεται και ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει πλησιάσει τον Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να συνάψουν συμφωνία συνεργασίας.

Πάντως, ο Νάσος Ηλιόπουλος παίζει και με τους λεγόμενους προεδρικούς, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με το περιβάλλον του προέδρου αλλά και με τον ιδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο παιχνίδι της διαδοχής βρίσκεται και η Όλγα Γεροβασίλη η οποία δηλώνει στις κατ΄ ιδιαν συζητήσεις της ότι έχει συμπάθειες σε όλες τις εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι άσπονδοι εχθροί της υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν διαθέτει τα απαραίτητα κομματικά ένσημα για τη συγκεκριμένη επίζηλη θέση.

Τη θέση του Γραμματέα επιθυμεί και η Ρένα Δούρου, αλλά όπως λένε οι σύντροφοι της έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, καθώς ακόμη την κυνηγά η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Τέλος υποψήφιο αναζητεί και η «Κίνηση των 53» η οποία καλοβλέπει τη θέση του γραμματέα, καθώς όπως λέγεται επισφραγίζει τη θέση νούμερο δυο στο νέο κόμμα που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλην του γραμματέα, όμως, την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί και το θέμα με τα …βαφτίσια του νέου κόμματος και το όνομα που θα μπει δίπλα από το… brand name ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να ανοίξει η κουβέντα για την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα το οποίο φέρεται να συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με κορυφαία στελέχη.

Η κατάσταση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι για την ώρα «νεφελώδης» αν και φαίνεται πως έχει πέσει η ιδέα να συμμετέχουν σε μία πιθανή ψηφοφορία όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Σε αυτήν, είναι πιθανό να τοποθετηθούν για το αν συμφωνούν να παραμείνει το κόμμα με την τωρινή του ονομασία ή να αποφασιστεί νέο όνομα.

Εάν τελικά προκριθεί αυτή η λύση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η βαρύτητα που θα έχει το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι οι νέες εγγραφές μελών είναι κατώτερες των προσδοκιών.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου