ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη ταραχή μετά τις αποκαλύψεις για Παππά - Εσωκομματικά «καρφιά» και δημοσκοπική κατάρρευση

440

Ανεξέλεγκτη τροπή για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό έχει λάβει η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, όπως αυτά αναδύονται από τις χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνήσεων της ΕΥΠ, η οποία «σκόνταψε», εξαρθρώνοντας ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα διαφθοράς εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, πάνω στο ζεύγος Καμμένου. Μετά τον «καυτό» διάλογο ανάμεσα στον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο παρόντος του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του κυκλώματος διαφθοράς στην ΕΛΑΣ, φέρνει σήμερα το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί.

Οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης προκαλούν διαδοχικές αναταράξεις στην εγχώρια πολιτική ζωή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καθίσταται ηθικά και πολιτικά λαβωμένη, καθώς μετά την «Παπαδημούπολη», τις ηχογραφημένες συνομιλίες Παππά – Μιωνή και τις κασέτες τις ΕΥΠ με το περιβάλλον Καμμένου να καταγράφεται στις τηλεφωνικές επισυνδέσεις, πολιτική θύελλα ξέσπασε χθες από το διάλογο που έφεραν στο φως τα «Παραπολιτικά», με τα πρώην κυβερνητικά στελέχη να συζητούν παρουσία του κ. Τσίπρα για τη σύλληψη δημοσιογράφων.

Καμμένος vs Παπαγγελόπουλου

Το γεγονός, μάλιστα, ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσίευσή του, ο βασικός πρωταγωνιστής, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιβεβαίωσε πλήρως στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την παραπάνω συνομιλία, προκάλεσε την έκρηξη του Πάνου Καμμένου, καλώντας τον να ανακαλέσει, διαφορετικά θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου.

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου:

«Μετά τη δημοσιοποίηση μιας από τις πολλές -προφανώς- θερμές συνομιλίες των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου με τον άλλοτε «αγαπημένο» τους υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εάν ο τελευταίος δεν διαψεύσει ρητά, αφενός την συνομιλία τους, αφετέρου τα όσα ψευδώς φέρεται να διηγήθηκε για προφανείς λόγους συναλλαγής, και οι πλέον αφελείς πλέον αντιλαμβάνονται την σχέση διαπλοκής που είχαν τα παραπάνω πρόσωπα μεταξύ τους, τα οποία ενημερώνονταν αναρμοδίως και υπογείως για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, και μάλιστα για υπόθεση που αφορούσε στα ανήλικα παιδιά μου». Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Και συνεχίζει: «Όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για εμένα και την σύζυγό μου, με πρωτοφανές αγοραίο ύφος και για γνωστό εισαγγελικό λειτουργό από ό,τι φαίνεται εν αγνοία του και τον οποίο φέρεται να ενέπλεξε για να προσδώσει προφανώς αληθοφάνεια στη δυνατότητα των παρεμβάσεών του στη Δικαιοσύνη, υπέρ των στελεχών των «Παραπολιτικών» και όχι μόνον, δεν είναι απλώς ψευδή, συκοφαντικά και φράσεις του υποκόσμου, αλλά αποδεικνύουν τον παρασκηνιακό τρόπο, με τον οποίο εκτελούσε τα καθήκοντά του εν αγνοία μάλιστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Θέλω να πιστεύω ότι οι μυστικές συνομιλίες των «κατασκόπων» δεν επεκτείνονταν και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις όπως το Νoor1. Ας λύσουν μεταξύ τους τα χρέη και τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποχρεούται να διαψεύσει όσα ψεύδη φέρεται να ισχυρίστηκε και να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη. Την απάντηση οφείλει να την δίνει στον ελληνικό λαό και όχι στο κανάλι Mega και τους μετόχους του. Σε ό,τι με αφορά, ηθικά δεν τον απαλλάσσει ότι προφανώς έλαβε χώρα μία ακόμη παράνομη υποκλοπή. Εάν δεν το κάνει, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη η οποία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και είναι ανεξάρτητη».

ΝΔ: Ζήτημα δημοκρατίας η αποκάλυψη του παρακράτους

Με τις εξελίξεις με φόντο τις αποκαλύψεις να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για «κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας παρακράτους» από την προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία:

«Όσα αποκαλύπτονται σήμερα από τα «Παραπολιτικά», αποτελούν άλλη μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δύο υπουργοί, συζητούν μπροστά στον Πρωθυπουργό να δοθούν εντολές σε δικαστικούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εκτελεστικά τους όργανα, προκειμένου να προβούν σε διώξεις κατά δημοσιογράφων. Στα σκοτεινά σχέδια εμπλέκουν και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Το ύφος των συνομιλιών ακριβώς ίδιο με εκείνο του Ν. Παππά. Ο τότε Πρωθυπουργός, φαίνεται να τα θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά. Γι΄αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καλύπτει όλα αυτά τα αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Οι «αρμοί της εξουσίας» στην υπηρεσία του παρακράτους. Τα όσα έρχονται στο φως, δείχνουν σε όλους το ύφος και το ήθος της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι' αυτό η αποκάλυψη του παρακράτους και η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας, δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις

Σχεδόν ταυτόχρονα, το πρώτο αποτύπωμα από τα «γκρίζα» σύννεφα που έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από την Κουμουνδούρου με τη βροχή των αποκαλύψεων, αναδεικνύει η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα». Ενδεικτικό του κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι το 54,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι προσωπικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος όλων όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, αλλά κι ότι υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα που συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες, όπως φαίνεται να εκτιμά το 53,7%. Ακόμη πιο βαρύ καθιστά για το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» το ποσοστό 62,3% της κοινής γνώμης, το οποίο συμφωνεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Με αυτά τα δεδομένα, ιστορικά χαμηλά καταγράφει η Κουμουνδούρου στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στην ίδια δημοσκόπηση, με την ψαλίδα ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται κι άλλο, φτάνοντας το 22%.

ΝΔ 41%

ΣΥΡΙΖΑ 22%

Κίνημα Αλλαγής 6%

ΚΚΕ 5,5%

Ελληνική Λύση 4%

ΜέΡΑ25 2,5%

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση άμυνας

Με τα γεγονότα να κυλούν παράλληλα, ενώ κορυφώνονταν οι πολιτικές αντιδράσεις με φόντο το «παρακράτος», δημοσιεύματα και δηλώσεις σχολίασε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. Σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τονώσει το λαβωμένο ηθικό των περίπου 700 μελών του κομματικού οργάνου, καθώς η αρχικά σχεδιαζόμενη πανηγυρική συνεδρίαση κύλησε στη σκιά των αποκαλύψεων, αλλά και των εσωκομματικών εντάσεων, που κορυφώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας. Με το βλέμμα στραμμένο και εκτός της αίθουσας, οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι σηματοδοτούν την πρώτη απόπειρα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμπτώματα απογοήτευσης και αμηχανίας είναι αισθητά ανάμεσα στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για την Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνοντας λόγο για «καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον Σύριζα, τα στελέχη του, αλλά στη πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους. Τους έχω πεί πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν».

Φίλης: Πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν

Από πλευράς του, ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι «δεν επαναλαμβάνονται μηχανιστικά ούτε το 2015 ούτε το 1989», απαντώντας και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η εντολή του 32% ήταν «βελτιωθείτε για να επιστρέψετε» και η απάντησή μας σε αυτό τον κόσμο που μας ψήφισε πρέπει να είναι πειστική. Να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα».

Με έκδηλο τον προβληματισμό του για το ντόμινο αποκαλύψεων για την προηγούμενη διακυβέρνηση, «πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν. Να συμφωνήσουμε ότι η Αριστερά για το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις» εξήγησε ο πρώην υπουργός, ενώ έκανε αίσθηση η αποστροφή του, παραδεχόμενος πως «είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης πολιτικά αντέχει. Αλλά να δούμε πέρα από αυτό: οικοδομεί επίσης ένα καθεστώς».

Συστάσεις για…αυτοκριτική από τον Παππά

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, συστήνοντας προς το κόμμα να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και «για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα». Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών την αριστερά, τόνισε, και δήλωσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες», στον απόηχο των αποκαλύψεων.

Αιχμές για τα ΜΜΕ άφησε με τη σειρά του ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, ανέφερε πως «κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη, με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του μαρινακιστάν και του κουρτακιστάν». «Καταπίνουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ και αυτομαστιγωνόμαστε για τους μαρινάκηδες και τους κουρτάκηδες» συνέχισε ο πρώην υπουργός, οποίος είδε «πλήρη δικαίωση» των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ στην Novartis. «Δε γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος», κατέληξε.