Συχνή «τουαλέτα» το βράδυ; Τι πρέπει να γνωρίζετε

1064
Συχνή «τουαλέτα» το βράδυ; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η συχνοουρία, η υπερβολική παραγωγή και αποβολή ούρων από τον οργανισμό, είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Οι περισσότεροι ωστόσο δε δίνουν την απαραίτητη σημασία, νομίζοντας πως αποτελεί απλώς ένα «ενοχλητικό» χαρακτηριστικό του οργανισμού τους.

Ορισμένες φορές προκαλείται είτε λόγο άγχους ή απλώς λόγω υπερβολικής κατανάλωσης υγρών. Ωστόσο, κάποιες φορές η συχνοουρία αποτελεί σύμπτωμα από κάτι πιο σοβαρό. Στη δεύτερη περίπτωση, επιβάλλεται να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Κάποια χαρακτηριστικά της συχνοουρίας που πρέπει να λαμβάνετε όμως υπ’ όψιν είναι ότι ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 5 έως 8 ποτήρια (1 έως 1,8 λίτρα) ούρων την ημέρα. Όπως επίσης ότι η συχνοουρία δεν έχει σχέση με την ακράτεια ούρων.

Οι πιο συχνές αιτίες για την συχνοουρία αφορούν συμπτώματα του διαβήτη και επιπτώσεις από τυχόν εγκυμοσύνη, ή και προβλήματα με τον προστάτη. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ανάλυση ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες), νευρολογικές εξετάσεις, ή και ουροδυναμικές εξετάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι μελέτη έχει δείξει πως οι άνθρωποι που ουρούν τουλάχιστον δύο φορές το βράδυ μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά 40-60%.