Τα "δίνουν όλα" στον δρόμο προς τις κάλπες - Όλα τα σενάρια ανοιχτά

23
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πείθει τους υποψήφιους επενδυτές

Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα κριθούν πιθανότατα από τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση με τα μηνύματα που εισπράττει από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μην είναι θετικά.

Τις τελευταίες ώρες έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» κυβερνητικών δηλώσεων με στόχο τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των μηνυμάτων των πιστωτών και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο ακόμη και για μονομερή κίνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Σε αυτό το κλίμα, παραμένει ανοιχτός ο χρόνος των εκλογών όσο και εάν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός υποστήριξαν ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας, αναφέρουν "Τα Νέα".

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται από το θέμα των συντάξεων και όπως φαίνεται οι σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup μάλλον μετατίθενται για τον Δεκέμβριο αντί για τον Νοέμβριο που ανέμεναν στο Μαξίμου.

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις και τις παροχές δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» κάλπες και τον Ιανουάριο.

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση

Στα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι η νέα μείωση των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και πως θα υπάρξει στο τέλος του 2018 ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα προσδοκίας, κλείνοντας το μάτι σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές επαγγελματικές ομάδες ενώ αναζητά και συμμαχίες με το βλέμμα στο Βερολίνο.

Στον κατάλογο όσων προσδοκούν αναδρομικά, μετά τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους δικαστικούς χθες προστέθηκαν και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Στους συνταξιούχους κάθε μέρα και ένα κυβερνητικό στέλεχος τάζει ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, ενώ για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις προαναγγέλλεται κοινωνικό μέρισμα.

Η αποστολή του Τσακαλώτου

Από εκεί και πέρα, τη δυνατότητα να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις Ευρωπαίων ομολόγων του για το φλέγον θέμα των συντάξεων, θα έχει αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η συνάντηση μάλιστα θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και, στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συναντήσει και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος για πρώτη φορά μετέχει στην σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών –καθώς μέχρι πέρυσι υπουργός στη Γερμανία ήταν ο χριστιανοδημοκράτης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.