Τα φαρμακεία θα πωλούν rapid tests και θα διαθέτουν δωρεάν self-tests

152

Με τη σύμβαση του διαγωνισμού για τα self-tests να έχει εγκριθεί χθες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες με τις πρώτες παρτίδες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια το λιανεμπόριο που ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου και να καταστεί δυνατή η επιστροφή των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων στα θρανία από τις 12 Απριλίου και μετά.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων λαμβάνονται μετά από πολύωρες συζητήσεις από τις οποίες δεν λείπουν οι σοβαρές αντιπαραθέσεις, με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί», καθώς δεν μπορεί να αγνοηθεί η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, ούτε όμως μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η κόπωση της κοινωνίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.

Μέσα στις προσεχείς ημέρες, εκτός από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα θα προστεθεί το νέο εργαλείο του αυξημένου testing για τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας στην καθημερινότητά μας.

Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self-tests και θα πωλούν εφεξής rapid tests που θα μπορεί να τα προμηθεύεται οποιοσδήποτε για να επιστρέψει στην εργασία του.

Ωστόσο, μετά τις μαζικές αντιρρήσεις που προέβαλαν οι φαρμακοποιοί και τη νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι φαρμακοποιοί δεν θα διενεργούν κανένα από αυτά τα τεστ στον χώρο του φαρμακείου. Συγκεκριμένα οι πολίτες που θα προμηθεύονται δωρεάν τα self-test θα τα κάνουν σπίτι τους, ενώ όσοι αγοράζουν rapid test, θα απευθύνονται στον γιατρό τους, καθώς το συγκεκριμένο είδος τεστ απαιτεί την παρουσία επαγγελματία υγείας.