Τα φώτα στον Σαμαρά την Τετάρτη στην Βουλή

486
Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η συνεδρίαση προσδιορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη και αναμένεται να είναι μαραθώνια. Θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί και ο προγραμματισμός που καθορίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων προβλέπει η ψηφοφορία να ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ.

Θα στηθεί μία κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγράφονται τα οκτώ αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται –τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα- ενώ οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ανά αδίκημα.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία (151) για την παραπομπή, η οποία θεωρείται προφανώς αναμενόμενη καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που τάσσονται υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του συγκεντρώνουν μαζί πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της παραπομπής του και μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή αν θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δεν αποκλείεται να απέχουν από αυτήν ο καθένας για τους δικούς του πολιτικούς λόγους.

Όσον αφορά τους ομιλητές, προβλέπονται τρεις κύκλοι επί 12 βουλευτές, ενώ θα τοποθετηθεί για όσα του προσάπτονται ο εγκαλούμενος κ. Παπαγγελόπουλος για τον οποίο προβλέπεται χρόνος ομιλίας 30’, αλλά θα υπάρχει ανοχή στον χρόνο που θα χρειαστεί.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να πάρουν τον λόγο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πιθανότατη θεωρείται και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για να υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό του.