Τα κορωνοπάρτι εκτοξεύουν τα κρούσματα κορωνοϊού

75
Τα κορωνοπάρτι εκτοξεύουν τα κρούσματα κορωνοϊού -

Ποιοι φέρουν εγκληματικές ευθύνες

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κορωνοπάρτι που πραγματοποιούνται σε πλατείες σε περιοχές της Αθήνας.

Επιστήμονες εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους για την την αλματώδη αύξηση που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊού θα καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, η οποία θα προκύπτει και από το συνωστισμό στα κορωνοπάρτι της Αττικής.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), Νικόλαος Θωμαΐδης, είπε ότι η μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα αλλά και σε νοσηλείες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η ανάλυση δειγμάτων στα λύματα δεν είναι μαθηματικό μοντέλο, αλλά πραγματικές μετρήσεις.

Η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκε στα λύματα μέσα σε μία – δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Κυριάκο Θωμαΐδη.

Ο καθηγητής θύμισε ότι το διάστημα εκείνο άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ έπειτα ακολούθησαν τα κορωνοπάρτι.

Το προηγούμενο Σάββατο παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό μια συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να συμβάλλουν σε διασπορά.

Εκτόξευση ιικού φορτίου στην Αττική

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες, με ρεκόρ τεστ, καθώς διενεργήθηκαν περίπου 78.000. Σύμφωνα με την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές, ενώ 847 είναι διασωληνωμένοι.

Πολύ υψηλή είναι η διάδοση στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 1.799 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, 549 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν μόνο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σημειώνει ο ΕΟΔΥ και στα δυτικά προάστια (249), αλλά και στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (234).

Υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων και στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, που το τελευταίο 24ωρο διαπίστωσε 211 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως παρουσιάζεται κάθετη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, με τριπλάσια κρούσματα στα λύκεια.

Κίνδυνος τέταρτου κύματος κορωνοϊού το καλοκαίρι

Η μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής και ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι».

Ο Γιώργος Παυλάκης είπε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το τέταρτο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.