Ταραντίλης: «Οι ουρές σχηματίστηκαν επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα εντός των καταστημάτων»

87
Αιχμηρή απάντηση Ταραντίλη σε Τσίπρα

Στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στις ουρές έξω από τα καταστήματα, στο άνοιγμα των σχολείων και στην πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως οι ουρές που σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο κατά το άνοιγμα της αγοράς ήταν αποτέλεσμα της τήρησης των μέτρων εντός των καταστημάτων.

Ακόμα, ο υφυπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε πως οι πολίτες τηρούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν τις μάσκες στους εμπορικούς δρόμους. 

«Ο κόσμος ήταν συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρήσει τα μέτρα», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε επί της πανδημίας επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων την ώρα μάλιστα που  βρίσκεται ήδη στην χώρα μας η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ακόμα, ο είπε ακόμα ότι και αυτή την εβδομάδα δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό όπως είχε ανακοινώσει Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη Παρασκευή.

Εξακολουθεί δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, να απαγορεύεται  η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνεχίζεται η απαγόρευση  του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.  Επιτρέπεται, επίσης, να είναι - πέραν του οδηγού - δύο οι επιβαίνοντες στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την μετάλλαξη είπε: «Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι  στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές. Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού.

«Στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την επόμενη Δευτέρα υπενθύμισε πως διαφοροποίηση θα υπάρξει στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές παραμένουν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας δήλωσε πως έχουν γίνει 160.000 εμβολιασμοί από τις 27 Δεκεμβρίου. Γνωστοποίησε μάλιστα πως στις 27 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στόχος των συζητήσεων είναι το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος προκειμένου οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις. 

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ' το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η παραλαβή των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.