Τελεσίγραφο Τρόικας για την εφαρμογή προαπαιτουμένων έως 21 Ιουνίου

25

Tο αποτέλεσμα της τεχνικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση που επιτεύχθηκε χθες ήταν ένα μήνυμα επίτευξης των ελληνικών υποχρεώσεων που απευθύνεται στην κρίσιμη σύνοδο για το χρέος της προσεχούς Πέμπτης (σύνοδος Eurogroup 24/5), αλλά και μία πολύ δύσκολη προθεσμία εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν.

Στη κοινή δήλωση των θεσμών της ΕΕ (Επιτροπής, ΕΚΤ και ESM) που ακολούθησε, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από την 21η Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup και επιχειρείται να ληφθεί η συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος αλλά και για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Το ίδιο άλλωστε μήνυμα έδωσε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εξερχόμενος από το πεδίο των συναντήσεων και αναγγέλλοντας την συμφωνία, έκανε σαφές ότι ακολουθεί για ένα δύσκολο έργο και μίλησε για ζητήματα με τεχνικές δυσκολίες. "Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι", είπε.

Οι ελληνικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τα "κενά" στην αξιολόγηση με το ΔΝΤ αλλά και την "εξειδίκευση" της 4ης αξιολόγησης με την ΕΕ.

Εκτείνονται από τον επαναϋπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές που θα πρέπει να θεσπιστούν στον ΕΝΦΙΑ (που θα εφαρμοσθεί με βάση τις νέες τιμές από φέτος όπως κατέστη χθες σαφές), έως τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΠΑ.

Ανοιχτά πεδία προς διευκρίνιση μένουν σε πάρα πολλές νομοθετικές διατάξεις οι οποίες θα πρέπει να έρθουν στη βουλή με τη μορφή εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου.

Θα εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, στο εργασιακό, στα θέματα πρόνοιας, αλλά και στις παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και των επαγγελμάτων.

Παράλληλα θα πρέπει να κλειδώσει ο νέος πολυετής προϋπολογισμός 2019 - 2022 στον οποίον θα καταγράφονται τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει και η αποτύπωση της θέσης της Ελληνικής πλευράς, όπως σιβυλλικά προ ημερών ειπώθηκε, ότι "οι συμφωνίες θα τηρηθούν" αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Ουσιαστικά χθες στην Αθήνα συμφωνήθηκαν ποια μέτωπα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν στην εντός μνημονίου εποχή.

Έτσι λύθηκε και το πρόβλημα της μεγάλης υστέρησης που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα στα 88 προαπαιτούμενα.

Δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Το κυριότερο όλων όμως, με το Μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί στην Βουλή, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας ότι δεν θα κάνει στροφή στην πολιτική της για το Ασφαλιστικό και τις Συντάξεις.

Μετά τον κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που τόνισε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», ήταν σειρά χθες της αρμόδιας υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Ατχσιόγλου να στείλει μήνυμα σταθερότητας στους δανειστές της χώρας (σημερινούς και μελλοντικούς) μιλώντας για «πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Και για όποιον δεν κατάλαβε, η υπουργός συμπλήρωσε –έχοντας δίπλα της την αναπληρωτή υπουργό κυρία Φωτίου: «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα» στο Ασφαλιστικό.

Η διαβεβαίωση αυτή και η επίκληση της έγκρισης των θεσμών, ήρθε σε μια στιγμή που το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με 4,5% επιτόκιο, σημειώντας αύξηση σχεδόν 12% μέσα σε μια εβδομάδα –και για εξωγενείς λόγους μάλιστα που αφορούσαν την Ιταλία.

Αναλυτικά ανά πεδίο συμφωνήθηκαν τα εξής:

- ΔΕΗ- ΔΕΠΑ. Σε τεχνική συμφωνία ήρθε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το ενεργειακό πεδίο, ανέφερε χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι προχωρά τόσο το θέμα της ΔΕΗ, όσο και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ αναφορικά με τη ΔΕΠΑ είπε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης στις 5 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ.

- Εξωδικαστικός. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της υπαγωγής στο νόμο και τις οφειλές του 2017 θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για όσους έχουν ήδη υπαχθεί. Δηλαδή μετά από έγκριση των πιστωτών τους θα μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού και για τα χρέη του 2017.

- Επίδομα στέγασης. Στις 8.000 ευρώ για ένα άτομο και με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 24.000 ευρώ διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στέγασης. Αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος, δηλαδή για ένα ζευγάρι το επίδομα δίδεται για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι τα 210 ευρώ. Αυξάνεται αντίστοιχα κατά 50% για κάθε μέλος της οικογένειας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και αφορά σε 1,2 εκατ άτομα.

- Διαδικασία διαμεσολάβησης. Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, έχει κλειδώσει η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία ενώ ενισχύθηκε και η διαδικασία μεσολάβησης ( η οποία προηγείται της διαιτησίας). Πιο συγκεκριμένα στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης προστίθεται εφεξής και η αγοραστική δύναμη του μισθού για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι όπως ανέφερε η ίδια πηγή.