Συγκεντρώσεις: Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών με το νέο πλαίσιο

82
Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και στην ασφυξία στο κέντρο βάζει με το νέο πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις η Κυβέρνηση     

Την κανονικότητα στο μεγάλο θέμα των δημοσίων συγκεντρώσεων επιχειρεί να διασφαλίσει η Κυβέρνηση με τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία.

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει με τις επίμαχες διατάξεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αναλάβει το πολιτικό κόστος ώστε να μπει οριστικά και αμετάκλητα μια τάξη στο πλαίσιο για τις συναθροίσεις βάζοντας ένα τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και στην ασφυξία που προκαλείται στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας σε καθημερινή βάση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα με 50 η 100 διαδηλωτές που προκαλούν παράλυση στο πιο παραγωγικό κομμάτι της πόλης δεν συνάδει με εκείνη μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που σέβεται τους κατοίκους της αλλά φυσικά και τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Από εδώ και στο εξής θα γίνεται απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά ταυτόχρονα και εκείνα των πολιτών και των εργαζομένων που μετακινούνται. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση κυρίως με τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς.

Τι προβλέπουν  οι σχετικές διατάξεις   

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του νομοσχεδίου ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συγκέντρωση σε ένα θεσμικό πλαίσιο που να συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας.

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος- η Αστυνομία μπορεί να παρίσταται στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αλλά και να τις απαγορεύει, αφενός, γενικά «αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και αφετέρου, σε ορισμένη περιοχή, «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» και τούτο «όπως ο νόμος ορίζει».

Επίσης οι διοργανωτές καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να συνεργάζονται αγαστά με τις Aρχές για τη διεξαγωγή μιας συνάθροισης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο οργανωτής θα ευθύνεται και για την αποζημίωση όσων υποστούν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση.

Θα απαλλάσσεται της ευθύνης μόνο αν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς.

Διευκρινίζεται παράλληλα ότι επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση θα μπορεί να απαγορευθεί αν, α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας, β) απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή.

Μια πορεία που είναι σε εξέλιξη θα μπορεί να διαλύεται αν,

α) πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης,

β) οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και

γ) μετατρέπεται σε βίαιη, με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη και δ) πραγματοποιείται χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Τέλος αν μια η πορεία ή διαδήλωση είναι σε εξέλιξη, θα μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί, στην περίπτωση που προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, και προβλήματα στην κυκλοφορία και σε άλλες ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Η απόφαση για την επιβολή περιορισμών σε συνάθροιση που γνωστοποιείται από πριν, κοινοποιείται στον οργανωτή πριν την πραγματοποίησή της.