Τεστ αίματος δείχνει τη φυσική κατάσταση

207
Τεστ αίματος δείχνει τη φυσική κατάσταση

Tη φυσική κατάσταση μπορεί να αποκαλύψει ένα αιματολογικό τεστ. Με αυτό το τεστ οι ερευνητές φιλοδοξούν να συμπληρώσουν ή ακόμα και να υποκαταστήσουν άλλες συμβατικές δοκιμασίες, όπως είναι το τεστ κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα, αλλά και να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, σε μοριακό επίπεδο, στην έντονη σωματική άσκηση.

Το τεστ κατασκευάστηκε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Σνάιντερ.

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell. Για τη δημιουργία της αιματολογικής εξέτασης χρειάστηκε να ληφθούν εκατοντάδες χιλιάδες μοριακές μετρήσεις σε 36 ανθρώπους, τόσο πριν όσο και μετά τη σωματική τους άσκηση.

Οι ερευνητές εντόπισαν μοριακούς βιοδείκτες για διάφορες διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός, η ανοσία, το οξειδωτικό στρες, η μυϊκή και η καρδιαγγειακή λειτουργία, οι οποίοι συνδυαστικά υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η έντονη άσκηση επηρεάζει το σώμα.

Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή μια τόσο ολοκληρωμένη μοριακή εικόνα για τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω της άσκησης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πρώτα δύο λεπτά μετά την ολοκλήρωση της άσκησης είναι τα εντονότερα όσον αφορά τη μοριακή δραστηριότητα. Τα αιματολογικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα έδειξαν ότι ο οργανισμός μεταβόλιζε κάποια αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την ενέργεια, ενώ στα δεκαπέντε λεπτά μετά την ολοκλήρωση της άσκησης άρχιζε να μεταβολίζει γλυκόζη, ένα σάκχαρο.

Οι ερευνητές εργάζονται, με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να βελτιώσουν το τεστ, αλλά και να το κάνουν πιο γρήγορο και φθηνό.