Τετράμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

528
Αναστολή τεσσάρων μηνών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζει πλέον Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και αναστολή δραστηριότητων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης και εξάπλωσης του κορονοϊού. Ακόμα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών και άλλων φόρων πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας. Ειδικότερα, το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσε την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς επίσης και όλος ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνουν πλέον στον «πάγο». Προτεραιότητα που τίθεται αυτή τη στιγμή πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για νομοθέτηση νέων μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι να καταγραφούν πλήρως οι επιπτώσεις του απότομου περιορισμού των εισοδημάτων εκατομμυρίων νοικοκυριών και της απότομης πτώσης του τζίρου εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους, αναφέρει το newmoney. Επίσης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν νέα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την παγκόσμια κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι επιχειρήσεις, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεννοήσεις με το τραπεζικό σύστημα, για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Αναστολή τεσσάρων μηνών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζει πλέον αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και αναστολή δραστηριότητων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ακόμα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών και άλλων φόρων πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας.

Ειδικότερα, το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσε την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς επίσης και όλος ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνουν πλέον στον «πάγο».

Προτεραιότητα που τίθεται αυτή τη στιγμή πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για νομοθέτηση νέων μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι να καταγραφούν πλήρως οι επιπτώσεις του απότομου περιορισμού των εισοδημάτων εκατομμυρίων νοικοκυριών και της απότομης πτώσης του τζίρου εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους, αναφέρει το newmoney.

Επίσης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν νέα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την παγκόσμια κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι επιχειρήσεις, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεννοήσεις με το τραπεζικό σύστημα, για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.