Θα τολμήσει σήμερα ο Καμμένος να καταγγείλει τον Τσίπρα ως τον ηθικό αυτουργό Αποστασίας;

45

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Καμμένος είναι το σημαντικό ερώτημα της σημερινής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ - όποιας τέλος πάντων του απέμεινε.

Και κυρίως θα τολμήσει να καταγγείλει τον Τσίπρα ως τον ιθύνοντα νου, τον ηθικό αυτουργό της Αποστασίας που εκτυλίσσεται σε βάρος τους τις τελευταίες βδομάδες;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επιχειρήσει να καταμετρήσει τους βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον ίδιο, να ξεχωρίσει όσους είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν και παράλληλα να αναγκάσει όσους επιμελώς αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η εξίσωση του Π. Καμμένου: 2 σίγουροι, 1 εκτός, 1 εντός – εκτός και επι τα αυτά και 2 με ερωτηματικό

Σε κάθε περίπτωση από τις εως τώρα τοποθετήσεις είναι ξεκάθαρο πως από τους έξι βουλευτές που διαθέτει ο κ. Καμμένος μόλις οι δύο έχουν ταχθεί δημόσια στο πλευρό του. Πρόκειται για την κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον κ. Κώστα Κατσίκη.

Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία και θα στηρίξει την κυβέρνηση και πλέον συμπεριφέρεται ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Με παλαιότερες δηλώσεις και ο κ. Κώστας Ζουράρις έχει αποκαλύψει την πρόθεσή του να καταψηφίζει την Συμφωνία αλλά να μην συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης. Υπό αυτά τα δεδομένα, απομένουν η κυρία Έλενα Κουντουρά και ο κ. Βασίλης Κόκκαλης που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά χαρτιά αλλά πιθανότατα θα κληθούν να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν.

Να σημειωθεί πως εως αργά το βράδυ της Τρίτης κανείς εκ των βουλευτών δεν ενημέρωσε ότι θα απουσιάσει. Εκ των λοιπών στελεχών θα απουσιάσει ο κ. Τέρενς Κουίκ που ούτως ή άλλως αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη που οι πρόσφατες δηλώσεις της προκάλεσαν την οργή της ηγεσίας του κόμματος.

Οι επόμενες κινήσεις

Επιπροσθέτως, εκτιμήσεις παραγόντων της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ συγκλίνουν πως η ενδοκυβερνητική κρίση θα τεθεί προσωρινά κάτω από το χαλί που στρώνει η επικείμενη συνάντηση των δύο εταίρων την ερχόμενη Παρασκευή. Υπο αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται στην σημερινή συνεδρίαση να ληφθούν αποφάσεις περι αποχώρησης από την κυβέρνηση. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει πως με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή ο ίδιος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα ζητήσει να πράξουν το ίδιο και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα δηλώσει παράλληλα πως αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Για την ώρα ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης συμμετέχει στην διαδικασία και καταψηφίσει ή αν απέχει συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε σχηματισμό κυβέρνηση ανοχής.