Θέλουν χρόνια για να μαζευτούν τα «σπασμένα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

103
Θέλουν χρόνια για να μαζευτούν τα «σπασμένα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της "μετασυριζανελικής εποχής" έρχεται σιγά σιγά η νέα Κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να "αναμετρηθεί" με όλες τις "βόμβες" που άφησαν οι τυχοδιώκτες Τσίπρας και Καμμένος.

Οι δανειστές, φαίνεται ότι αφήνουν περιθώρια κινήσεων στη νέα Κυβέρνηση, αλλά υπενθυμίζουν ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε, λίγες ώρες μετά τη νίκη Μητσοτάκη, η ομογάλακτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ "υπενθύμισε" ότι οι συμφωνίες υπάρχουν για να τηρούνται.

Ωστόσο, οι δανειστές "κάνουν την πάπια" για το γεγονός ότι επέτρεψαν στους κακούργους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη σπατάλη, την υπερφορολόγηση και τις περικοπές δημοσίων επενδύσεων.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και οι λοιποί εκπρόσωποι της "κομπανίας" των δανειστών βρέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στην Αθήνα για να πουν στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να μην λάβει υπόψιν του τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αρκεί να φανταστούμε ότι η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις συμφωνίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι μας έστειλαν στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο με τις εγκληματικές και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις και αποφάσεις που έλαβαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με την ενεργό ανάμειξη του ανεύθυνου Βαρουφάκη, τον οποίο "θα φάμε στη μάπα" στο νέο κοινοβούλιο, ακούγοντας τις ανοησίες του!

Οι υποχρεώσεις είναι εδώ

Η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται μέσα στο καλοκαίρι να φέρει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι φέτος "οι αριθμοί θα βγουν" και ταυτόχρονα να επικαιροποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής για την περίοδο 2019-2022

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ένα χρονικό περιθώριο εφτά εβδομάδων, προκειμένου να προετοιμαστεί για να προσέλθει στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου.

Εκεί, πρέπει να πείσει τους συναδέλφους του ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στο κράτος θα μπορέσει να φέρει τον λογαριασμό σε ισορροπία, ώστε να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες φορολογικού χαρακτήρα την επόμενη τετραετία.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι σε θέση να αναστείλει όλα τα δυσάρεστα μέτρα που έχει υπογράψει η παρέα των Τσίπρα-Καμμένου και αποτελούν παρακολούθημα του τρίτου Μνημονίου στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι εύκολο να είναι "και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος".

Η δύσκολη εξίσωση είναι προ των πυλών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μένει να δούμε εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να εξουδετερώσει τους "πυραύλους" που έχουν εκτοξεύσει οι Τσιπροκαμμένοι και ήδη βρίσκονται σε τροχιά πρόκλησης ισχυρών αναταράξεων στην ελληνική κοινωνία.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση θα κριθεί αν μπορεί να διαχειριστεί μια σειρά από εκκρεμότητες που θα έχουν έντονα αρνητικό κοινωνικό πρόσημο και αποτύπωμα.

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο

Η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα μειώσει το αφορολόγητο όριο, αλλά όπως έχει ανακοινώσει θα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο την προοπτική αύξησής του ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.685 ευρώ, τότε τινάζονται στον αέρα οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και αλλάζουν οι παράμετροι του μοντέλου βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έως το 2031.

Πώς μπορεί να ξεπεράσει αυτόν το σκόπελο η σημερινή κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα κληθεί να αναζητήσει ένα ισοδύναμο της τάξης των 2 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν αυτοί που σήμερα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 400 ευρώ; Από την άλλη, μήπως αναγκαστεί να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και να "χρυσώσει" το χάπι, λέγοντας ότι κατά κάποιο τρόπο όσοι έχουν εισόδημα από 5.625 ευρώ - 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν από του χρόνου με συντελεστή 9% αντί για 22% που ισχύει σήμερα; Πραγματικά η συνάρτηση έχει πολλούς αγνώστους Χ, τους οποίους καλείται να λύσει η νέα Κυβέρνηση. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα πονοκέφαλο καθώς αγγίζει τη ραχοκοκαλιά της μισθωτής εργασίας και κυρίως του υποαμειβόμενους, ενώ απειλεί και τους άνεργους μέσω των τεκμηρίων.

Συντάξεις και "προσωπική διαφορά"

Η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για φέτος την αναβολή της μείωσης των συντάξεων μέσω της κατάργησης της "προσωπικής διαφοράς'.

Έτσι, περίπου 1.400.000 συνταξιούχοι όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν είδαν τις μηνιαίες απολαβές τους να μειώνονται από €30-€280 μηνιαίως. Η παρτίδα σώθηκε πέρυσι λόγω του υπερ-πλεονάσματος, το οποίο βασίστηκε στην υπερφορολόγηση αλλά και στο "τσουνάμι" κατασχέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων υπερχρεωμένων πολιτών όφειλαν και οφείλουν στην Εφορία.

Σημειώνεται, ότι η κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" αποτελεί μια ισχυρή δέσμευση που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και για έναν άλλον λόγο. Το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώνεται στο 16% του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος, όταν στις υπόλοιπες χώρες είναι κάτω από 10%!!!

Και να φανταστεί κάποιος, ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης ακόμη και έχει το υψηλότερο κονδύλι συντάξεων.

Άραγε, θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην προχωρήσει στην εφαρμογή ενός μέτρου, το οποίο είναι δομικής φύσεως και έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς και από τη γήρανση του πληθυσμού και την κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας; Θα δείξει...

Οι αυξημένες αντικειμενικές "απειλούν" τους αδύναμους

Η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και 20% μέσα στην επόμενη διετία είναι μια ισχυρή πολιτική δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να αποδείξει στους εταίρους ότι έχει ισοδύναμο προκειμένου να καλύψει την απώλεια εσόδων ύψους €800 εκατ.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει υπογράψει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η πρώτη δόση της οποίας θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από την 1η Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη μία την 1/1/2020, ώστε να επικρατήσει η μία και μοναδική τιμή ζώνης στην αγορά (πραγματική αγοραία).

Με δεδομένο ότι ετοιμάζονται αυξήσεις έως και 100% σχεδόν στο 60% της ελληνικής επικράτειας τότε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πίεση, κυρίως για τους αδύναμους και τους φτωχούς. Αυτό θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα πολιτικό ζήτημα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη δέσμευση των Τσίπρα-Καμμένου.

Ακόμη και αν η Κυβέρνηση μειώσει πραγματικά τον ΕΝΦΙΑ μέσω αναπροσαρμογής των κλιμακίων και αυτό φανεί στον κάτοικο ενός χωριού, τότε η εκτίναξη των τιμών ζώνης στις φτωχές περιοχές και συνοικίες θα συμπαρασύρει όλους τους άλλους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, κόστος συμβολαίων, κόστος κτηματογράφησης, εισφορές, τέλη, δημοτικοί φόροι κλπ.). Τι μπορεί να καταφέρει άραγε η νέα κυβέρνηση, η οποία καλείται να ακροβατήσει ανάμεσα στις εξαγγελίες της για μείωση φόρων και στη σκληρή πραγματικότητα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως επιβάλλεται από τις υπογραφές των Τσίπρα-Καμμένου; Θα δείξει...

Κοινωνικός σεισμός από τους 100.000 πλειστηριασμούς

Η τυχοδιωτική κυβερνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι ανοησίες του Βαρουφάκη προκάλεσαν κόστος στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια και το οποίο θα "καλυφθεί" με μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Από την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου 2015 ήδη οι τράπεζες έχουν χάσει μέχρι στιγμής 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, ενώ από τις καταθέσεις των 40 δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν επιστρέψει τα 10 δισ. ευρώ.

Οι Τσίπρας-Καμμένος έχουν υπογράψει την υλοποίηση 100.000 πλειστηριασμών έως το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για μείωση των "κόκκινων" δανείων κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ θεωρείται από τους δανειστές, ως εξαιρετικά φιλόδοξος.

Το τι θα πράξει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πώς θα κινηθεί ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο θέμα των τραπεζών είναι ένα ζητούμενο, από τη στιγμή που οι πλειστηριασμοί είχαν "παγώσει" και οι

δανειστές πιέζουν για την ταχεία υλοποίηση τους. Άλλωστε αυτό υπενθύμισε την περασμένη Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό...

Διάσωση της ΔΕΗ με επώδυνα μέτρα

Η "καυτή πατάτα" της ΔΕΗ αποτελεί το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων για τη νέα κυβέρνηση. Η επιχείρηση είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποσοβηθεί ένα επιζήμιο black out μέσα στο καλοκαίρι και με την τουριστική κίνηση στο φόρτε της.

Παρά το Μνημόνιο που υπέγραψαν οι τράπεζες με την επιχείρηση πέρυσι, εντούτοις οι ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το κατάντημα της επιχείρησης είναι τεράστιες και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αγοράσει αυτή τη στιγμή τη ΔΕΗ και ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο σωτηρίας.

Το σχέδιο αυτό είναι αδύνατον να μην προβλέπει και την αύξηση των τιμολογίων, ενώ όπως όλα δείχνουν θα καταργηθεί και η έκπτωση συνέπειας.

Ταυτόχρονα, χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας της επιχείρησης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ζημιές των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και να πάρει η επιχείρηση τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης σε δύο χρόνια.

Και εδώ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καλείται να λάβει επώδυνες αποφάσεις και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου