Θεοδωρίδου: Εξαιρετικά σημαντική η β’ δόση του εμβολίου

118

Μία ακόμα υπενθύμιση – έκκληση απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού, να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και να μην παραμελήσουν ή καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση».

Όπως υπενθύμισε, «η μία δόση του εμβολίου μια προστασία της τάξεως του 33% με μάξιμουμ 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα δεν πραγματοποιεί τη β’ δόση και μάλιστα οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα». «Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε.

«Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να κάνουμε αυτήν τη δεύτερη δόση διότι είναι εξαιρετικά σημαντική».

«Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Ο εμβολιασμός "φρενάρει" και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά», υπογράμμισε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις νεότερες ηλικίες», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.